Половината германци искат нови избори

Половината германци искат нови избори - картинка 1

Провалът на преговорите между консервативния блок на Меркел, СвДП и Зелените предизвика политическа несигурност в страната

Половината германци искат нови избори, след като канцлерът Ангела Меркел не постигна споразумение за управляваща коалиция със Свободната демократическа партия и Зелените.

Една пета подкрепят съставянето на правителство на малцинството, сочи социологическо проучване, цитирано от Ройтерс.

Според допитването на института ИНСА, извършено за всекидневника "Билд", 49,9 процента от анкетираните са за предсрочни избори. Посочва се също, че 48,5 процента смятат, че Германската социалдемократическа партия е постъпила правилно, като е отказала да влезе в нова управляваща коалиция с консерваторите на Меркел - такъв вариант подкрепят само 18 процента от запитаните.

На изборите през септември ГСДП, която четири години управляваше заедно с канцлера, не се представи добре.

Провалът на преговорите между консервативния блок на Меркел, СвДП и Зелените предизвика политическа несигурност в Германия и постави на дневен ред възможността за предсрочни избори.

Според проучването при нови избори повечето избиратели биха предпочели коалиция между ХДС и СвДП, следвана от коалиция между ГСДП, Зелените и Лявата партия.

Изследването обаче показва, че нови избори няма да доведат до особена промяна - консерваторите ще понижат леко резултата си до 30 процента, ГСДП ще запази същото равнище от 21 процента, Зелените биха получили 10 процента, а СвДП - 11 процента.

Това означава, че отново единствените възможни коалиции с мнозинство ще бъдат между ХДС/ХСС и ГСДП или между ХДС/ХСС, СвДП и Зелените, съобщава БТА.

В изследването се посочва, че според 28 процента от запитаните отговорност за неуспеха на преговорите носи Кристиан Линднер, лидерът на СвДП, според 27 процента - Меркел, а само 13 процента обвиняват за това лидера на Зелените Джем Йоздемир.

Всеки четвърти смята, че Меркел трябва да се кандидатира отново за канцлер, ако има предсрочни избори. Двайсет и четири процента биха предпочели нейната партия Християндемократически съюз да издигне друг кандидат, макар да няма особен консенсус кой да бъде.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове