Полша и Унгария сезираха Съда на ЕС за механизма "пари срещу законност"

Полша и Унгария сезираха Съда на ЕС за механизма "пари срещу законност" - картинка 1

Двете държави са системно обвинявани от Брюксел, че подкопават устоите на правовата държава

Полша и Унгария оспориха условието, според което парите от европейските фондове ще зависи от върховенството на закона в съответната държава членка. В четвъртък двете страни сезираха по този случай Съда на ЕС, предаде БТА.

"Смятаме, че този род решения не са обосновани в договорите на ЕС, че са намеса в компетенциите на страните членки и че нарушават законодателството на ЕС", пише в официално съобщение на полското правителство. "ЕС няма компетенцията да дефинира понятието за правова държава", се допълва в текста.

Според полското правителство разпределянето на средствата от европейския бюджет трябва да се основава само на това дали дадена цел е постигната и дали конкретни условия са били изпълнени.

Механизмът, който обвързва европейските средства с правилата за правова държава, е сериозно нарушение на законодателството и не може за остане в сила, каза от своя страна унгарският министър на правосъдието Юдит Варга.

Двете държави са системно обвинявани от Брюксел, че подкопават устоите на правовата държава. След като европейските власти лансираха нов механизъм, обвързващ получаването на пари с върховенството на закона, Полша и Унгария наложиха вето на 7-годишния бюджет на ЕС, блокирайки включително и плана за европейски икономически подем след пандемията на стойност 750 млрд. евро.

Средствата по европейските фондове са представлявали около 3.3 процента от БВП за Полша и 4.48 процента от БВП за Унгария през 2019 г.

Обикновено Съдът на ЕС се произнася по даден казус година и половина след като е бил сезиран. Това очертава и времето, в което Полша и Унгария със сигурност ще избягват санкционни мерки, които можеха да им бъдат наложени съгласно новия бюджетен механизъм.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове