Полша отстъпи пред Брюксел за независимостта на съдиите

Полша отстъпи пред Брюксел за независимостта на съдиите - картинка 1

Според Европейската комисия новият дисциплинарен режим в Полша позволява съдиите да бъдат преследвани за издаваните от тях присъди

Полша ще отстъпи в спора с европейските институции за оспорваната от тях дисциплинарна камара към полския Върховен съд, която решава за кариерното развитие на магистратите. Това съобщи лидерът на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" Ярослав Качински.

Той заяви пред Полската информационна агенция (РАР) в събота, че дисциплинарната камара ще бъде закрита.

"Ще затворим дисциплинарната камара във формата, в който работи в момента, и така ще премахнем причината за спора", заяви Качински, без да уточнява как ще бъде променена системата.

Правителството ще внесе в парламента нов законопроект за дисциплинарните процедури за магистрати през септември.

Съобщението идва седмица преди изтичането на ултиматума, който Европейската комисия отправи към Полша, заплашвайки, че ако до 16 август тя не се съобрази с решението на Съда на ЕС за незабавно разпускане на камарата, ще подаде иск за глоба пред висшия съд на ЕС.

На 15 юли Съдът на ЕС нареди дисциплинарната камара, която разглежда наказателни процедури срещу съдии, да бъде незабавно разпусната заради липсата на независимост от изпълнителната власт.

Качински заяви още, че "не приема подобни постановления, тъй като те отиват отвъд европейските договори", разширявайки юрисдикцията на европейските съдилища.

Партийният лидер призна, че има проблем със сегашната уредба на дисциплинарното производство срещу магистрати, но че това не означава, че камарата няма да функционира изобщо.

"Всички са равни пред закона и само няколко съдии се радват на имунитет. Ще бъде добре да се премахне това в Полша", казва Качински пред PAP.

В средата на юли Конституционният трибунал (конституционният съд) на Полша реши, че постановлението на Съда на ЕС не трябва да се прилага, тъй като европейското право има ограничени правомощия по отношение на суверенитета на полската съдебна система. Европейската комисия обаче не се съгласи и припомни, че европейското право има върховенство над националното и че решенията на висшия съд на ЕС имат задължителна сила за националните съдилища и за властите на държавите членки.

Според Европейската комисия новият дисциплинарен режим в Полша позволява съдиите да бъдат преследвани за издаваните от тях присъди, което може да се използва за политически натиск върху тях. Брюксел възразява и че няма разпоредби, гарантиращи, че делата срещу магистрати ще се разглеждат в разумни срокове. Новата система за наказанията позволява магистрати да бъдат санкционирани за това, че са искали тълкувания от Съда на ЕС.

Европейската комисия и полското правителство спорят четвърта година по правосъдната реформа на "Право и справедливост", като срещу Варшава текат няколко наказателни процедури и разследване по чл. 7 от Лисабонския договор за нарушаване на независимостта на съдебната власт. Остри критики към действията на управляващите бяха отправени и в последния доклад за състоянието на върховенството на правото на ЕС, публикуван през юли.

А какво става с парите за Полша?

С обяснението, че оценката на плана за възстановяване и устойчивост на Полша продължава, Европейската комисия не даде зелена светлина, нито поиска процедурно удължаване на анализа си върху предложените от Варшава проекти и реформи.

След като договорената отсрочка на процедурата изтече на 1 август, Европейската комисия съобщи, че не е поискала ново удължаване, както и че не може да посочи срок, в който планът да бъде оценен. Това е задължително условие преди одобряването му и започването на финансирането.

Оценката на плановете се прави по 11 критерия, сред които за Полша е и съблюдаването на независимостта на съдебната власт и разделението на властите.

Полша изпрати в Брюксел плана си на 3 май с искане да получи 23.9 млрд. евро безвъзмездни средства и €12.1 млрд. евтини заеми от европейския фонд за възстановяване от кризата.

До момента еврокомисията е одобрила плановете на 16 държави и е договорила удължаване на процедурите с други шест. Две държави - България и Нидерландия, все още не са внесли проектите си в Брюксел. Три държави - Белгия, Португалия и Люксембург, вече получиха 13% от полагаемите им се суми по Механизма за възстановяване и устойчивост.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли България да изпрати военна помощ на Украйна?

Да, всяка възможна и веднага.

50.00%

Да, но само отбранителна.

30.00%

Не, ще се справят и сами.

20.00%

В никакъв случай!

0.00%

Не знам...

0.00%

Блогове