Помогнете на своето дете да стане по-самостоятелно

Помогнете на своето дете да стане по-самостоятелно - картинка 1
Снимка: sbhb.org

Как да накарате детето да бъде по- уверено

Всяко дете се нуждае от любов, грижа и малко свобода. От най-ранна възраст можете да му помогнете да овладее определени дейности и да придобие навици да е самостоятелно.

Как да възпиташ самостоятелно и уверено детеДа научиш малкото да използва гърне е важно за теб не само от финансова гледна точка. Осъзнае ли детето, че е в състояние да контролира нуждите си, това ще му даде повече свобода и независимост.

Децата започват да контролират ходенето по нужда едва след като достигнат до определено ниво на физическо и психическо съзряване. При всяко мъниче това се случва по различно време, така че не сравнявай твоя малчуган с останалите.

Има признаци, по които можеш да разбереш, че детето вече е готово:

способно е да изрази своите усещания (например чувството за глад) и разбира молбите ти; стреми се към повече независимост и самостоятелност – научило се е да върви, да сяда и да става само, прави опити да се облича и съблича; може да имитира поведение, т.е. подражава на по-големите; опитва се да махне мокрите пеленки самичко; проявява интерес към гърнето и само (без твоето настояване) сяда на него; пеленките за еднократна употреба остават сухи след следобедния сън или за около 3-4 часа на денонощие. 

Много родители започват с опитите около 12-тия или 18-тия месец. В крайна сметка няма точен график за успех - когато оставиш детето без предпазни мерки ще разбереш и дали наистина е готово за това.

Как да започнеш с обучението?

purvite7.bg
Снимка: purvite7.bg

Остави гърнето в дневната зона за игра, така че детето да го вижда. Обясни му за какво служи. Остави го да те наблюдава, когато и ти ходиш до тоалетната, като през това време му обяснявай какво правиш. Ако детето се изхожда почти по едно и също време всеки ден, можеш да използваш това като старт с опитите, като му предложиш гърнето.

Използвай определена дума, която описва голямата нужда, така че детето да знае какво му подсказваш. Не насилвай нещата, ако отказва, просто му сложи обратно пелената и опитай пак след няколко дни.

Ако детето не иска да сяда на гърне и се инати – просто почисти и отложи нещата малко във времето. Нека вижда постоянно гърнето в стаята. Най-лошото, което може да направиш е да накараш детето да се чувства виновно, че се е изпуснало.

Ако детето не показва какъвто и да е интерес към гърнето – не се притеснявай. Напомняй си, че няма човек, който не се е научил. Не допускай детето да приеме всичко това като битка за надмощие – тогава неуспехът ти е гарантиран задълго.

Децата имат огромна нужда от поощрение и похвали, така че когато свърши работата където трябва не забравяй да го поздравиш подобаващо.

Източник: За Жената

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове