Поредица силни земетресения предизвикаха разрушения и паника в Япония

Поредица силни земетресения предизвикаха разрушения и паника в Япония - картинка 1
Снимка: AFP
Поредица силни земетресения предизвикаха разрушения и паника в Япония - картинка 2
Поредица силни земетресения предизвикаха разрушения и паника в Япония - картинка 3
Поредица силни земетресения предизвикаха разрушения и паника в Япония - картинка 4

Двеста ранени и поне трима загинали в южната част на страната

Над 200 души са ранени и хоспитализирани, а поне трима са загинали след поредица от земетресения на югозападния японски остров Кюшу, пише ТАСС като се позовава на местни медии. Властите са изпратили 400 военни, които да се справят с последствията от земетресението на острова, намиращ се в префектурата Кумамото.

Първоначалният плитък трус е причинил повечето от щетите и е ударил острова около 15:20 ч. българско време. Според различни информации магнитудът му е бил или 6,4 или 6,5 по скалата на Рихтер, а епицентърът е на едва 10 километра дълбочина. Последвали са няколко вторични земетресения, последното от които отново с магнитуд 6,4.

Нито един от трусовете не е предизвикал цунами.

Най-големи са щетите в село Масики, където има разрушения на над 20 постройки, както и няколко пожара. Министърът на отбраната Ген Накатани е разпоредил военни хеликоптери да участват в спасителните операции. Към канцеларията на премиера Шинзо Абе вече работи извънреден щаб, който събира цялата информация за мащаба на щетите и координира действията на спасителните служби.Япония се намира в земетръсна зона, като най-сериозният подобен инцидент настъпи на 11 март 2011 година,

когато трус с магнитуд 9 по Рихтер предизвика разрушения, поредица от вълни цунами и авария в АЕЦ „Фукушима”. Тогава загинаха или изчезнаха безследно 18 500 души. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове