Посланик Ема Хопкинс: Съчувствам на вашия премиер

Посланик Ема Хопкинс: Съчувствам на вашия премиер - картинка 1

В контекста на медийната свобода, фалшивите новини и посегателствата над журналисти понякога се получава истеричен отзвук, казва британският посланик

Нейно Превъзходителство Ема Хопкинс, посланичката на Великобритания в България, изрази съпричасност с разочарованието на премиера Бойко Борисов за начина, по който случаят с убийството на журналистката Виктория Маринова е бил отразен в световните медии, преди да бъде разкрит извършителят.

В сряда, след като премиерът, главният прокурор и министърът на вътрешните работи дадоха специална пресконференция, за да съобщят подробности за разкриването на убийството, Бойко Борисов имаше разговор и с посланиците на държавите от ЕС у нас, пише Клуб Z. Според източници от МС в разговора той е изразил разочарованието си, че нито една държава не е поискала официална информация от българските власти по случая, преди да бъдат изразявани публични позиции от нейни представители.

 

"Вчера получихме полезна и актуална информация от Бойко Борисов за бруталното убийство, заяви Ема Хопкинс в сутрешния блок на Нова телевизия. - Разбрахме за стъпките и доказателствата, включително направените със съдебномедицински средства. Вашият премиер е разочарован от начина, по който случаят е отразен в медиите. А беше направено много, и то за кратко време. Издадена беше международна заповед за задържане. Всяка една служба може да се гордее заради бързите действия. Съчувствам на Борисов. Излезе така, че все едно България е била предадена в медиите. Направени бяха прибързани заключения срещу България."

Хопкинс бе запитана конкретно за отразяването в медия като Би Би Си - също побързала пряко да свърже убийството със свободата на словото в България.

"Винаги има неточности при отразяването наред с отговорната журналистика, отвърна дипломатът. - Нашата преса е свободна. Политиците невинаги я харесват. Тя е свободна да каже каквото си поиска. В случая "Скрипал", проследявайки събиитята в Солсбъри при изясняване на обстоятелствата на престъплението, имаше версии, че Тереза Мей го е извършила, че тъщата на Скрипал го е извършила… Винаги има такива елементи в едно отразяване."

Тя се изказа в същия дух и за реакцията на международни организации:

"Предвид това, което се случи, а и в контекста на значението на медийната свобода, фалшивите новини и посегателствата над журналисти през последните години понякога се получава истеричен отзвук. На места отразяването на случая беше ужасяващо. А това е брутално сексуално престъпление срещу жена. Не се чу обаче толкова да се говори за насилието и как обществото реагира."

Нататък Ема Хопкинс говори за преговорите за "Брекзит" и отношенията между Великобритания и Русия. Тя се засмя на въпроса дали харесва АББА - предвид танците на Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер на песни на групата. Призна, че няколко пъти е ходила на мюзикъла "Мама мия", водила е и децата си.

"Сега се намираме в критичен момент от преговорите с Европейския съюзрече Нейно Превъзходителство. - В преломен момент. Въпросът е Европа да не се озове в ситуация без сделка. Сега има напредък. Но има още какво да се желае по бъдещата рамка на отношенията. Подготвени сме за сделка, но и за ситуация без сделка. Това е дългът на нашето правителство. Продължаваме да работим за постигането на споразумение."

Тя добави, че Великобритания е отправила доста предложения по отношение на сигурността и икономическото сътрудничество, но на този етап те не са били приети. Изтъкна, че страната й иска по-широка рамка за партньорство, а не само по конкретни пунктове.

"В Обединеното кралство живят 120 хиляди българи. Ако има сделка, една изчерпателна уредба ще защити техните права. Тереза Мей каза, че ние искаме емигрантите да останат, че ще защитим статута им. Призоваваме нашите партньори за реципрочни споразумения. Тук пък живеят британски граждани, които също се притесняват. Мога да заявя, че ние се нуждаем от българските работници - високо- и нископлатените. Имаме много ваши студенти, имаме нужда и от тях", каза Хопкинс.

Тя припомни, че Великобритания е предложила на Европейския съюз въвеждане на санкции срещу употребата на химическо оръжие - това по повод на отношенията с Русия. В заключение посланичката изрази надежда, че в бъдеще отношенията между двете страни ще се подобрят. И увери, че страната й не е срещу руския народ.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове