Посланикът на САЩ в Китай напуска

Посланикът на САЩ в Китай напуска - картинка 1

Не са ясни точните причини, но оттеглянето на Тери Бранстад следва поредното влошаване на двустранните отношения

Посланикът на САЩ в Китай Тери Бранстад напуска поста си след три години на него, предаде днес Си Ен Ен.

Бранстад ще напусне Пекин преди американските президентски избори на 3 ноември, предаде новинарският телевизионен канал, позовавайки се на неназован източник.

Съобщението идва на фона на обтягащи се двустранни отношения. Китай съобщи, че ще наложи неуточнени още ограничения на американските дипломати в страната, след като САЩ обявиха такава мярка на 3 септември.

Държавният секретар Майк Помпео благодари на Бранстад за службата му, но не посочи причина за оттеглянето му, нито назова приемник.

Бранстад, преди губернатор на Айова, беше един от първите посланици, които Тръмп назначи, изтъквайки връзките му с Китай. Бранстад познава днешния китайски президент Си Цзинпин от 1985 г.

По време на мандата му на посланик обаче американско-китайските отношения рязко се влошиха. Тръмп наложи мита на китайския внос, САЩ забраниха на корпорацията "Хуавей" да участва в търгове за американската съобщителна инфраструктура и да получава американски компоненти за изделията си. Двете страни си размениха обвинения за това коя от двете е отговорна за пандемията от коронавирус.

На 9 септември вестникът на китайската комунистическа партия отказа да публикува като "несъвместима с фактите" статия на Бранстад, в която той обвинянавше Пекин, че е есплоатирал отвореността на САЩ през последните десетилетия.

В отговор Помпео обвини китайското ръководство в "лицемерие" и каза, че ако то е зряло, би позволило на чуждестранните дипломати да говорят открито на китайския народ.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Блогове