Последният атентатор

Залавянето на Салах Абдеслам в Париж може да осветли разследването

9/ Последният издирван терорист от атентатите в Париж Салах Абдеслам беше арестуван снощи. Той беше задържан по време на мащабна операция в квартал Моленбек в Брюксел.

Според израелската агенция Walla залавянето на последния атентатор от властите в Европа може най-накрая на осветли работата на терористичната организация ДАЕШ.

Абдеслан беше издирван в продължение на 4 месеца, след като успя да избяга от мястото на най-смъртоносната терористична атака в историята на Франция. При атентатите в Париж през ноември загинаха 130 души, а 350 бяха ранени.

Салам беше ранен по време на нападението в предградието Моленбек, където е живял и което е смятано за „плодородна почва на ислямския екстремизъм“, но се измъкна веднага след атаките.

Белгийската полиция открила отпечатъци на 26-годишния Абдеслам по време на предишна операция в района.

Във вторник един човек беше убит в белгийската столица, а четирима полицаи - ранени, при улична стрелба по време на антитерористичната операция в Брюксел, продължила цяла нощ.

Мъжът, чиято самоличност не е установена, е бил застрелян, след като полицейски хеликоптер, кръжащ над улицата, го забелязал в задния двор на къщата с автомат в ръка.

Говорител на белгийската прокуратура заяви тогава, че операцията не е била насочена срещу Салах Абдеслам, но потвърди, че при спецоперацията във вторник е бил убит алжирец, за когото се предполага, че е имал връзки с "Ислямска Държава" и е бил замесен с терористичните атаки в Париж.

Франция поиска екстрадицията на заловения терорист. Властите смятат, че заплахата за сигурността остава висока, защото разследването на атентата води към Сирия и „Ислямска държава“.
Преди два месеца беше съобщено, че Абдеслам се намира в Сирия. Според информация на агенция Walla обаче членове на „Ислямска държава“ били ядосани, че атентаторът от Париж е още жив. Разкрита в последните месеци информация поставяла под въпрос истинската принадлежност на Абдеслам към тяхната организация, за разлика от брат му Брахими, с който са действали заедно във френската столица. От доклад по разследването ставало ясно, че терористът е правил секс с мъже и е пил алкохол, а това са действия, забранени от исляма.

Днес адвокатът на арестувания Салах Абдесалам съобщи, че атентаторът отказва да бъде екстрадиран във Франция, съобщи "Фокус". Той съобщи, че срещу клиента му официално са повдигнати обвинения и той е задържан във временния арест.

/37

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове