Последният ден на последната голяма война

Последният ден на последната голяма война - картинка 1

Краят на най-голямата касапница в историята и други забележителни събития, случили се на този ден?

На 2 септември 1945 г. - точно 6 години и един ден след началото си - завършва Втората световна война.

След сриването на Токио и атомните бомбардировки на Хирошима и Нагасаки японското правителство уведомява съюзниците, че капитулира безусловно, с което се слага край на японските надежди за почтен мир.
Формално акта на капитулация е подписан в 10 часа Токийско време на 2 септември 1945 година на борда на американския кораб "Мисури" в Токийския залив. С подписването на акта се слага край на Тихоокеанската война и Съветско-японската война.

Ето какво още се е случило на тази дата през вековете:

31 г. пр.н.е. - Война между Октавиан и Антоний: В Битката при Акциум Октавиан разгромява флотилията на Марк Антоний и Клеопатра.

1666 г. - Избухва Големият пожар в Лондон, който гори три дни и унищожава 10 000 сгради, включително катедралата Свети Павел.


1752 г. - Великобритания и нейните колонии в Америка изоставят Юлианския календар и започва използването на Грегорианския календар, при което датата 2 септември става 14 септември.
1789 г. - Основано е Министерството на финансите на САЩ.
1870 г. - Френско-пруската война: В Битката при Седан прусаци вземат в плен Наполеон III заедно с цялата му армия от 100 000 войници.


1944 г. - Назначено е правителство на Константин Муравиев.
1945 г. - Виетнам провъзгласява своята независимост от Франция и се преименува във Виетнамска Демократична Република (Северен Виетнам).
1947 г. - Основан е Димитровград.


1967 г. - Създадена е микродържавата Сийланд.

Княжество Сийланд е непризната микродържава в Европа. Разположена е в протока Ламанш, югоизточно от Англия. Днес на платформата живеят постоянно 27 души, а 4-ма имат статут на трайно пребиваващи.


През 1966 г. бившият майор от британската армия Пади Рой Бейтс се заселва заедно със семейството си в изоставената военна платформа Рафс Тауър, намираща се на около 10 км от английския бряг, близо до град Ипсуич. След като се уверява, че тя е извън английски териториални води и де факто не принадлежи на никоя държава,

на 2 септември 1967 г. я обявява за независима държава под името Княжество Сийланд, с реална площ 500 кв м. Едновременно с това приема и името принц Рой I.
През 1968 г. британските власти безуспешно се опитват да си възвърнат Рафт Тауър и изпращат кораб на военноморските сили срещу княжеството. От платформата откриват огън, което веднага дава повод на властите да заведат дело срещу принц Рой. Съдът обаче отказва да даде ход на делото с мотива, че конфликтът е протекъл на територия, която не е под британска юрисдикция.
Това развързва ръцете на принца, като княжеството пуска в обращение и своя валута, наречена сийландски долар, който е приравнен с американския. Сийланд печата и свои собствени марки и монети, които имат стойност най-вече в средите на филателистите и нумизматите.

С течение на годините то се сдобива с конституция, флаг и герб, които обаче така и не са признати от никоя държава по света.

Има и национален отбор по футбол!


През 1978 г. тогавашният премиер на Сийланд Александър Ахенбах прави опит за преврат, докато принцът не е на острова. Опитът е неуспешен и Ахенбах, заедно със своите съучастници, е принуден да избяга в Германия. Там той започва да печата нелегално паспорти на Сийланд, които впоследствие са използвани в редица известни престъпления, от хора, нямащи връзка с него – включително при убийството на Джани Версаче.

От 1999 г. страната се управлява реално от сина на владетеля, който след смъртта на баща си (на 9 октомври 2012 г.) официално се възкачва на престола като принц Майкъл I.
Голям пожар избухва на 23 юни 2006 година вследствие на късо съединение. Нанесени са разрушения на стойност над половин милион английски лири, а платформата е временно евакуирана.

1987 г. - В Москва започва процес срещу 19-годишния германски пилот Матиас Руст, който необезпокояван каца със своя самолет Чесна на Червения площад през май 1987.


1991 г. - САЩ признава независимостта на балтийските страни - Латвия, Литва и Естония.
1991 г. - БЗНС "Никола Петков" напуска СДС и заявява, че ще участва в изборите самостоятелно.
1994 г. - Министър-председателят Любен Беров подава оставката на 80-то правителство на България.
1996 г. - Върховният съд на България отхвърля кандидатурата на Георги Пирински за президентските избори, във връзка с американското му гражданство.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове