Легендарен индиански вожд умря на 102 години

Легендарен индиански вожд умря на 102 години - картинка 1
Снимка: cbsnews.com

Последният воин на индианското племе "Гарван" беше смята за жив мост между две епохи

 Джоузеф Мадисън Кроу, уважаван индиански историк и вожд на племето „Гарван“ от щата Монтана отпътува към Вечните ловни полета на 102 години.

Мадисън е починал в неделя, заяви директорът на погребална агенция Тери Булис.

Джо Мадисън Кроу е отгледан от баба си и дядо си в дървена къща в селски район на резервата „Кроу“.

Слушал е разкази от първо лице за битката при Литъл Бигхорн, единият разказващ е бил брат на баба му.

Националната служба по парковете твърди, че Кроу  е последният жив човек с директна устна история за участник в битката при Литъл Бигхорн през 1876 година.

Дядо му, с индиански име Жълтоопашатият, поощрява Кроу да стане войн. Започва обучението си, когато е едва на 6 -7 години с много тежък физически режим, включващ глад, ходене до пълно изтощение и тичане бос в снега, за да се заздравят краката и духът му.

Той е първият от своето племе, отличен  с магистърска степен по антропология през 1939 година. В продължения на десетилетия се посвещава като историк на своето племе, проучвайки традициите, бита и историята му от първа ръка.

„Винаги съм казвал на хората, че когато срещат Джо, те се ръкуват с 19-ти век“ заяви Херман Виола в Националния музей на американските индианци.

bbc.com
Снимка: bbc.com

По-време на Втората световна война Кроу печели титлата "Най-добър войн" след поредица храбри действия. За да стане вожд на племето е необходимо да изпълни четири изисквания, състоящи се от четири дела: да удари първи, да плени оръжие от враговете, да плени противник и да открадне кон. Изпълнил и четирите, последното - много пъти.

„Войната е най-голямото ни изкуство, индианската война няма за цел убиване. Тя е за доказване, лидерство и чест“, пише Мадисън Кроу в своята книга през 2006г.

Със своята изумителна памет Кроу може да си припомни с точност  дати и имена, разказвани преди десетилетия.

Посвещава се на усилената работа за преодоляване на културните различия на неговия народ със съвременната цивилизация. Става познат като разказвач на интересни индиански истории в големите индиански музеи в цялата страна.

„Той наистина иска да върви наравно с двата свята, цивилизованият и този на индианците. Той знаеше, че ключът към успеха е образованието“,

казва Виола.

„Кроу е вдъхновение за племето си и за другите“, казва губернаторът Стив Бълок.

„Джо е ветеран от войната, историк, автор и преподавател, неговото наследство завинаги ще служи като вдъхновение за всички индианци“, споделя още той.

През 2009г. президента Барак Обама награждава Кроу с президентският медал за свобода в Белия дом.

По време на приема Обама изнесе и реч по адрес на Кроу.

Ето откъс от изявлението на президента от тогава: „Приносът му за съхранението на културата и историята на първите американци е от единствено значение, като модел на подражание за младите американци в цялата страна".

/36

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове