Потискането на травматични спомени може да предизвика амнезия

Потискането на травматични спомени може да предизвика амнезия - картинка 1

Екипът е тествал тезата си върху 391 здрави доброволци

1/Потискането на болезнени спомени може да блокира формирането на нови спомени, предполага изследване, цитирано от The Guardian.

Проучването може да помогне да се обясни защо страдащите от посттравматично стресово разстройство и други психични състояния често се затрудняват да запомнят събития.
В публикация в журнала Nature Communications, цитирана от Фокус учени описват как опитите да се забравят минали инциденти могат да създадат “виртуална рана” в мозъка, която хвърля “сянка на амнезия” върху формирането на нови спомени. “Ако искаме да спрем съживяването на травма, всичко, което сме преживели в периода на потискане също бива погълнато от тази черна дупка,” обяснява д-р Джъстин Хълберт, един от авторите.

Явлението е привлякло вниманието на изследователите по време на лекция,

когато студентка е разказала за пристъпите си на амнезия, след като е станала свидетел на масовото убийство в училище в Кулумбайн през 1999 година. След връщането си в клас, ученичката е установила, че не може да си спомни нищо от уроците, на които е присъствала. Изследователите са предположили, че това се дължи на механизъм, при който забравянето на нежелани спомени е свързано с намаляване на ефективността на паметта за кратки периоди от време.

Екипът е тествал тезата си върху 391 здрави доброволци.

Изводите от проучването подкрепят използваните в момента методи за терапия на посттравматично стресово разстройство, при които потискането на болезнени спомени не се препоръчва.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

След изборте на 2 октомври 2022г. 48 НС ще успее ли да излъчи редовно правителство?

Да, но за няколко месеца само.

38.89%

Не.

33.33%

Да.

16.67%

Рано е да се каже.

5.56%

И следващият, 49-ти парлемент също няма да успее.

5.56%

Блогове