Потискането на травматични спомени може да предизвика амнезия

Потискането на травматични спомени може да предизвика амнезия - картинка 1

Екипът е тествал тезата си върху 391 здрави доброволци

1/Потискането на болезнени спомени може да блокира формирането на нови спомени, предполага изследване, цитирано от The Guardian.

Проучването може да помогне да се обясни защо страдащите от посттравматично стресово разстройство и други психични състояния често се затрудняват да запомнят събития.
В публикация в журнала Nature Communications, цитирана от Фокус учени описват как опитите да се забравят минали инциденти могат да създадат “виртуална рана” в мозъка, която хвърля “сянка на амнезия” върху формирането на нови спомени. “Ако искаме да спрем съживяването на травма, всичко, което сме преживели в периода на потискане също бива погълнато от тази черна дупка,” обяснява д-р Джъстин Хълберт, един от авторите.

Явлението е привлякло вниманието на изследователите по време на лекция,

когато студентка е разказала за пристъпите си на амнезия, след като е станала свидетел на масовото убийство в училище в Кулумбайн през 1999 година. След връщането си в клас, ученичката е установила, че не може да си спомни нищо от уроците, на които е присъствала. Изследователите са предположили, че това се дължи на механизъм, при който забравянето на нежелани спомени е свързано с намаляване на ефективността на паметта за кратки периоди от време.

Екипът е тествал тезата си върху 391 здрави доброволци.

Изводите от проучването подкрепят използваните в момента методи за терапия на посттравматично стресово разстройство, при които потискането на болезнени спомени не се препоръчва.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Къде ще прекарате коледните празници?

У дома, със семейството.

45.16%

В някоя класическа коледна столица - Виена, Прага, Будапеща!

22.58%

Колкото по-далече, толкова по-добре!

17.74%

Където има сняг, какво е Коледа без снежинки!

14.52%

Блогове