Правило № 1: Не се лъже по време на криза

Правило № 1: Не се лъже по време на криза - картинка 1

Прокуратурата отчаяно потърси достоверни причини за три ареста. И сътвори #ПръскачкаГейт

Правило № 1 на кризисните комуникации: Не се лъже по време на криза. То и по принцип не е хубаво да се лъже, но по време на криза това е особено важно.

Така започвам всяка лекция, която сам или с колегите Christov и Kiryakov изнасяме по темата. Не стига, че си в криза, ами и лъжеш. И ако на кризата може да се погледне като случайно настъпило усложняващо се събитие, т.е. може да се гледа смекчено, то лъжата е целенасочена и осъзната. За нея прошка не може да има.

 

Имаше класическа криза. В нея Прокуратурата отчаяно потърси достоверни причини за три ареста. И избухна пред медиите с ПръскачкаГейт. Че арестуваните са подкопали устоите на държавата и политическата система, като са хакнали сървърите на Поливни системи около парламента и са щели да ги активират при посещение на чужди държавни глави, с цел тероризъм.

Елементарната проверка, направена от журналисти (добре, че все още има нормални журналисти, благодаря ви!), показа, че поливната система на Парламента е аналогова - кран, маркучи и понякога лейки. А Столична община подпомага процеса с водоноски. И най-страшните драми са настъпен маркуч, заял кран или пробита лейка. Елементарната проверка го показва. Какво ли остава за Специализирано разследване на Специализираната Прокуратура!?

Стигаме до развръзката. Явно е, че прокуратурата не е казала истината. Съзнателно, защото пред журналисти се чува как казва:

„А сега нещо пикантно и по-интересно за медиите“.

Да разгледаме възможните варианти. Изобщо не искам да мисля за случаите, когато прокурорите са некомпетентни и не правят разлика между сървър и кран на чешма. Нито варианта на сензорна недостатъчност и когнитивни липси, поради които в прокурорската реалност водоноската изглежда като база данни. Това ще е толкова страшно, че просто цялата прокуратура трябва да се саморазпусне и да се върне в първи клас. Но не мисля, че е това.

Явно прокурорите са решили целенасочено да кажат неистина. За отклоняване на вниманието, за допълнително нагнетяване на усещането, че арестуваните са виновни, или просто за засилване на усещането, че нещо се върши. Подобни похвати са известни, нашите не откриват топлата вода. „Да разлаем кучетата“ е интересен филм. Но при целенасочена лъжа идват последствията.

Прокурорката, която поднесе неистината, и нейните шефове, които вероятно са й наредили, са уязвими за клевета, набеждаване, злоупотреба със служебно положение, подвеждане и много други. В нормална държава може би щяха вече да са арестувани. Или поне отстранени от държавна служба за много дълго време.

За момент можеше масовата общественост да приеме, че лошите в този казус са именно арестуваните хора. И да забрави за важния въпрос на кого плащаме да ни пази данните. Но с лъжата прокурорката нанесе удар върху имиджа на прокуратурата и окончателно съсипа възможността хората да дадат доверието си. Репутационните щети са ужасни и на прокуратурата, а и на много други държавни структури, ще са им необходими много усилия само да се върнат на сегашното ниво. Да не говорим за изграждане на позитивен образ.

Да не забравяме, че на Клинтън му тръгна процедура по импийчмънт не, че е правил нещо със стажантка, а че излъга, че нищо не е правил.

Затова, отново. Правило № 1 в кризисните комуникации: Не се лъже по време на криза. Че човек може да стане за смях. 

Усмихнат ден! 

#нитоденбезусмивки
#нитоденбезанализи
#нитоденбеззаблуди
#wagthedogs

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове