Правилото "50-20-30" за по-добри финанси

Правилото "50-20-30" за по-добри финанси - картинка 1

За да не се чудите как 5 дена след като сте получили заплата, някак парите ви са изчезнали, без да разберете, е време да се запознаете с бюджетирането

Ако имате съвсем съзнателната ментална настройка, всеки когато получите заплата, да я потрошавате за няколко дни, то тогава тази статия е специално за вас. За най-голямо съжаление парите не растат по дърветата. Бачкате цял месец за да изкарате в повечето случаи една доста ниска заплата. Освен ако не сте банкер или баща ви не е Буров, то тогава трябва да се научите как да разпределят своите пари равномерно, за да можете поне да оцелеете до края на месеца.

Много е кофти да се ограничаваш, никой не спори за това. Знам също и, че независимо от това колко голяма ти е заплатата, по някаква абсолютна космическа закономерност, тя никога не стига. За това, за да можем да имаме повече предвидимост в нашия живот и да реагираме, тогава, когато настъпят трудности, ние трябва да се научим да бюджетираме. Спокойно, успокойте се, тази дума само звучи сложно и няма нищо общо с държавния бюджет. Никой не иска от вас някакви подобни отговорности. Бюджетирането в личните финанси означава, да се опитате да сложите в някакви граници вашите разходи, при ясно съзнание за получаемите приходи. Нещо повече, хубаво е да се опитвате да правите планове за своя бюджет за повече от месец. Планирайте за да можете да си спестите главоболията, когато дойде време за плащане на сметки.

Не е нужно да станете счетоводител за да придобиете реален поглед върху вашите финанси. Нужно ви е само едно просто правило, което се казва „50-20-30“. Ето какво ви препоръчва то:

  • 50% от вашите доходи трябва да отиват за издръжка на живота. Тук се включват битовите сметки, наемът, разходите за храна и сметката за транспорта до работа
  • 20% от доходите ви трябва да отиват за предварително поставените от вас финансови цели. Тук имаме предвид спестявания, инвестиции и плащания за намаляване на дълговете, които дължите.
  • 30% от доходите попадат в графата „гъвкаво харчене“. Тук влиза всичко, което купувате, без да имате непосредствена нужда от това. (Например ходене на кино, ресторант или други).

Защо това правило действа? Защото е лесно за прилагане. Единственото нещо, което ще ви затрудни е в началото да записвате или въвеждате по някакъв начин вашите разходи, за да разберете къде си харчите парите до последния цент. Когато се замислите върху това, къде отиват вашите пари е много вероятно да осъзнаете, че през цялото това време сте губили пари заради глупости или дупки във вашето ежедневие, които са абсолютно поправими.

Повечето хора в България карат от заплата до заплата и може би това правило ще им се стори подигравка. Ако е така, простете. Но ако вие сте един от тези хора, които икономическата наука нарича средна класа, имайте предвид това правило. То въвежда малко повече предвидимост във вашите финанси, което винаги е полезно.

Днес е много модерно да казваме, че живеем за деня и, че утре може да ни няма, затова е по-добре да не правим дългосрочни планове. Хубаво, но докато чакаме да пукнем утре или другиден, животът си върви и ако не сме внимателни, можем само да усложним този иначе прекрасен живот със собствената си глупост, породена от късогледство.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове