Правителството на Нова Зеландия с принципно решение за ограничаване на оръжията

Правителството на Нова Зеландия с принципно решение за ограничаване на оръжията - картинка 1

Страната безуспешно се опитва да промени законодателството за притежание на оръжие през 2005, 2012 и 2017 г.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн съобщи, че кабинетът е "напълно обединен" за реформиране на законодателството за притежание на огнестрелно оръжие след терористичната атака в Крайстчърч, но излезе от срещата с министрите без конкретни предложения за промяна на законодателството, пише "Гардиън".

Очакваше се Ардърн да обяви мерки като забрана на полуавтоматичните оръжия. Предложението за забрана на полуавтоматичните оръжия беше съобщено от главния прокурор Дейвид Паркър ден след клането, при което загинаха 50 души.

 

Но след дългото правителствено заседание Ардърн съобщи, че до края на седмицата екипът й ще продължи да работи върху детайлите, след като кабинетът постигна "принципно" съгласие за промяна на законите. Споразумението беше постигнато само 72 часа след атаката, каза тя и сравни отговора на правителството с австралийските власти след убийството в Порт Артър през 1996 г., когато бяха убити 35 души, а 23 пострадаха.

Ардърн отбеляза, че това не е просто законодателство и ще отнеме време.

Часове преди коментара на премиера най-големият интернет сайт за наддаване TradeMe забрани полуавтоматичните оръжия и "свързаните" с тях аксесоари.

 

Днес 18-годишен младеж беше обвинен за разпространение на съдържание с масовото убийство. Съдът отказа да бъде пуснат под гаранция. Той публикува снимка с една от нападнатите джамии със съобщения, които подбуждат към насилие, пише New Zealand Herald.

Нова Зеландия безуспешно се опита да промени законодателството за притежание на оръжие през 2005, 2012 и 2017 г.

Ардърн разкри още, че ще бъде проведено разследване на събитията, довели до стрелбата, включително движението на заподозряния, използването на социалните мрежи и дали изразеното безпокойство от мюсюлмани е било взето на сериозно.

Припомняме, стрелецът Брентън Тарант е посетил България през миналата година. 

 

Тя призова притежателите на огнестрелно оръжие да предадат оръжията си и посъветва всеки, който възнамерява да закупи оръжие да изчака няколко дни преди да се приемат промените, за да не инвестира средства напразно.

От компанията Gun City потвърдиха, че са продали четири оръжия на нападателя.

Гражданите на Нова Зеландия притежават около 1,2 милиона огнестрелни оръжия, показва проучване от 2017 г. Това означава, че на глава от населението Нова Зеландия има повече оръжия от Австралия, но далеч по-малко от САЩ, където се пада по повече от едно оръжие на човек. Законите за притежание на оръжие в Нова Зеландия като цяло не са променяни от 1992 г.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове