Правителството ще изготви позиция срещу санкциите на ЕС за Унгария

Правителството ще изготви позиция срещу санкциите на ЕС за Унгария - картинка 1

Тя трябва да бъде одобрена и от Народното събрание

Правителството ще изготви позиция срещу наказателната процедура срещу Унгария, която може да лиши страната от права на глас в ЕС. Искането за изготвяне на позицията е внесено от някои от министрите от квотата на "Обединените патриоти" заедно с вицепремиера Симеонов и министър Нено Димов, съобщи вицепремиерът Красимир Каракачанов. Според него предложението на "патриотите" е прието единодушно от министрите. Евентуалната позиция трябва да бъде одобрена и от Народното събрание.

Наказателната процедура срещу Унгария беше задействана след решение на Европейския парламент. В доклада на евродепутата Джудит Сарджентини за гласуването се изброяват "безпокойствата" на европарламента, които се отнасят до "функционирането на конституционната и изборна система", "независимостта на съдебната власт", "корупцията и конфликтите на интереси" и до различни индивидуални свободи, както и правата на бежанците в Унгария. Процедурата бе одобрена с 448 гласа "за", 197 "против" и 48 "въздържал се". "За" са гласували само петима от седемнадесетте български представители – Филиз Хюсменова, Илхан Кючюк и Искра Михалова от ДПС, Сергей Станишев от БСП и Светослав Малинов от ДСБ.

"Против" са били Асим Адемов, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Владимир Уручев от ГЕРБ, Николай Бареков от "България без цензура", Ангел Джамбазки от ВМРО, Момчил Неков от БСП. Ева Майдел от ГЕРБ се е въздържала, а Неджми Али (ДПС) и Петър Курумбашев и Георги Пирински (БСП) не са гласували.

"Ние смятаме, че подобно решение беше прокарано абсолютно тенденциозно, без да се отчитат политиките на Унгария по някои от критиките и готовността й да разговаря с Европейската комисия", каза Каракачанов.

"Ние смятаме, че това е нарушение на суверенитета на равноправна страна - членка на ЕС. Както днес това се прокарва срещу Унгария и има опити подобни решения да бъдат взети срещу Полша, утре по някакъв повод, ако щете дори и за джендърската конвенция, някой може да предложи подобно решение да бъде гласувано и срещу България", каза Каракачанов. Той сравни процедурата с инвазията на СССР в Унгария през 1956 г.

"Не можем да бъдем съпричастни с опитите по обществено мнение да бъдат налагани санкции, на която и да е било държава в ЕС", каза Валери Симеонов.

Той смята, че спрямо Унгария се извършва една репресивна акция, която не почива на аргументи и практически няма никакви сериозни факти, които да са били изложени в предложението за налагането на санкции. Симеонов е убеден, че "неолибералният състав на Европейския парламент към настоящия момент ще бъде сериозно променен в посока участие на много по- широк спектър от патриотични и националистически партии на следващите избори".

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове