Празник в Искърското дефиле

Празник в Искърското дефиле - картинка 1
Празник в Искърското дефиле - картинка 2
Празник в Искърското дефиле - картинка 3

Наближава така обичаният събор на гара Лакатник

Няма как да пропуснем предстоящо събитие,  всяка година така чакано и жадувано!

Тази година пак нямаме късмет и се оказва през работен ден (събота, 14.05), но това не пречи да присъстваме, макар и малко по-късно. Става въпрос за годишният събор на гара Лакатник.

Повечето от вас знаят какво е събор и едва ли има някой да не знае, че става въпрос за забава, която се провежда всяка година. Но за всяко градче  е различна и интересна по свой си начин.

За тези, които не знаят, Лакатник е населено местенце на 20 км от Община Своге и 50 км северозападно от София. Край гарата се намират и Лакатнишките скали, едни от най-красивите сред природните забележителности на България. Местността е подходяща за всякакъв вид туризъм. На върха на скалите се издига масивен паметник от каменни блокове, построен в памет на загиналите септемврийци през 1923 година. На скалата срещу паметника има висок метален кръст, издигнат да напомня за всички алпинисти и планинари, загинали по скалите.

Та да си дойдем на думата. Съборът на гара Лакатник се провежда всяка втора събота и неделя от месец май.  Ето и какво представлява.

Работният ден не е пречил досега на хората, няма да попречи и този път.

В 10 часа в събота се отбелязва празникът на детската рисунка. Деца ентусиасти грабват пастели и бои и обрисуват целият ЖП прелез. Още от самото влизане в гара Лакатник тези рисунки ви посрещат в продължение на една година.

Една от атракциите е алпийският тролей на скалите, като той е неизменна част от двудневните празници. 

От 2003 година насам всяка втора събота на месец май спасители от ПСС – Лакатник правят стометров тролей посредством стоманено и алпийски въжета с демонстрационна и атракционна цел.  През целия ден момчета от отряда спускат смелчаци по него и бдят за сигурността на десетките туристи, дошли да се включат в необичайните атракции или просто да се полюбуват на красивата природа и впечатляващите панорами към Искърското дефиле.

В 19 часа се провежда водосвет при кръста на загиналите планинари и алпинисти, а в 21 часа започва и най-интересната част. Така че, дори и да сте на работа - в 21 часа ще сте свободни да се насладите на едно от най-красивите неща в този край. Факелното шествие, тръгващо от Паметникът, представлява шествие с факли, по тесни пътеки в посока центъра/площада на Лакатник.

В 23 часа след пристигането на смелчаците с факлите, има празничен концерт с участието на самодейни състави, на който можете да се насладите на прекрасните народни танци на деца и големи. Следва зарята, която огрява всичко наоколо. След това вече, може да минете по всяка една сергийка, да си купите захарен памук, понички, пуканки и разбира се, наливна бира.

Забавлението е през целият ден на едно невероятно място, където отидете ли, няма да съжалявате.

Неделята е официалният събор на гара Лакатник в продължение на цял ден. Цял ден изпълнен с много емоции, музика, игри и забава.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове