Празнуваме Тодоровден

Празнуваме Тодоровден - картинка 1
Снимка: bnr.bg

Традиционните за Конския Великден кушии се провеждат в цялата страна

9/Тодоровден е първият от по-големите традиционни пролетни празници. Празнува се в първата събота след Сирни Заговезни и в първата седмица на Великия пост. Посветен е на Свети Теодор Тирон.

Познаваме го като Конски Векиден, защото по традиция на този ден се провеждат конски надбягвания.

Традиците на Тодоровден обединяват надеждата за здраве и щастие, плодородие и добро бъдеще за младите. Българите са вярвали, че на този ден Свети Тодор облича девет кожуха, яхва коня си и отива да помоли Господ да изпрати лятото.

Традицията повелява стопанката на къщата да стане преди изгрев, за да замеси обреден хляб. Той се прави във формата на подкова. Стопанинът пък трябва да среше празнично конете, за което му помагат момчетата в къщата. В гривата им вплитат сини мъниста и червен конец, за да ги пазят от уроки. Сплита се и се украсява и опашката на коня.

Понеже празникът е по време на постите, на трапезата се слагат ястия с картофи, боб, ориз, леща и гъбена каша.

Варят и жито, което се благославя в църковния храм. После идва ред на атрактивното конно състезание – кушията.

Победителят в нея се награждава – конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин – риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода.

На Тодоровден имен ден празнуват Тодор, Тошо, Тодора, Теодор, Теодора, Божидар, Божидара, Божо, Божанка, Даринка, Дарка, Дорка, Дора, Доре и Дарчо.

/37

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове