Предимства и недостатъци на живота с "тъп" телефон

Предимства и недостатъци на живота с "тъп" телефон - картинка 1

Не всяка еволюция е полезна за вас, но и деволюцията води до изоставане от останалия свят

В днешното „смарт“ общество, да си с тъп телефон, не е много яко. Какво да разбираме под „тъп телефон“ – ами, това са онези телефони, които нямат 5 инчов дисплей, 12 мегапикселова камера и сензор за пръстов отпечатък.

Говоря за старите „тесли“, на които батерията държи по една седмица, чупят се само след удар с чук и са изключително непретенциозни откъм поддръжка.

Наистина, най-големия лукс, който може да очаквате от тях е да имат фенерче, или пък ако наистина сте късметлии, ще можете да слушате радио на тях.

Тези телефони,

които в тази статия условно ще наричаме „тъпи“,

днес се приемат за бюджетни устройства, вършат идеална работа за служебни цели, но трудно бихме ги използвали като лични. Ето някои предимства и недостатъци, ако решим да се върнем към старата школа и си купим „тъп“ телефон:

 

Предимства:

 

 1. Тъпият телефон е евтин и прост за работа.
 • Няма нищо чудно в това, че много хора над 40 годишна възраст предпочитат да си останат със стария телефон. Те просто са свикнали с него, знаят как да наберат някого, да си навият алармата и какво да натиснат ако се появи проблем. За тях просто всяка технологична промяна е тежест от която нямат нужда. Ако пък недай си боже, телефонът се повреди, след около 5 години, той може да се сдобие с нов за някаква смешна сума или пък без пари, ако се прикрепи към някакъв план.

 

 1. По-малко стрес.
 • Младите хора, трудно осъзнават, какъв стрес причинява умното мобилно устройство с включен мобилен интернет. Самата идея, че си винаги на разположение и че във всеки момент, някой може да потърси е стресираща. Дори и най-социалния човек, има нужда от малко време за себе си, в което да събере мислите си, а с такъв телефон това е практически невъзможно. Самия аз, от един месец съм с 10 годишна Нокия и мога само да ви кажа, че няма такова удоволствие. Спя по-добре, по-спокоен съм и обръщам по-малко внимание на негативните събития.

 

 1. Тъпият телефон, те стимулира да контактуваш повече с хората.
 • Знаете го онези картинки, които изобразяват двойка седнала на вечеря, и забила поглед в екрана на своя смарт телефон. Това няма как да се случи с тъпия телефон, защото най-интригуващото занимание, с което можете да си убивате времето, докато го разцъквате е играта Змия, Тетрис или някое Судоку. Умният телефон отвлича вниманието и по този начин притъпява усещанията ни за обкръжаващата ни среда. С тъпия телефон, просто няма да има какво да правите в своето свободно време и просто ще търсите разговори с хора, за да може те да го уплътните.

 

 1. Смартфона като признак за статус.
 • Няма да си готин, ако използваш тъп телефон. Днес телефона е и признак за статус. Ако нямаш новия iPhone, значи не си достатъчно богат, без значение, че разликата между стария и новия модел е 1 мегапиксел подобрение в камерата и различен цвят на устройството. Важно е да имаш най-новото. Мацките не си падат по стари телефони.

Недостатъци

 1. Липсва функционалност.
 • Така е брато, хем се оплаква от функциите на смартфона, хем не можем без тях. Човек, който е направил деволюцията от смартфон на тъп телефон, може да ви каже, че поне през първата седмица има известно чувство на абстиненция, досущ като при наркоманите. Просто ви липсва възможността да заснемете , всичко което ви се струва важно. Когато сте сами, ви става скучно, не можете да си проверите пощата, не можете да си отворите Фейсбук. Губите редица приложения, които иначе преди са били част от вашето ежедневие.

 

 1. Оставате встрани от останалия свят.
 • С умните устройства сме станали твърде пристрастени към информацията. Вината не е наша, просто живеем в информационна епоха, където всичко което искаме да знаем се намира на едно плъзване с пръст по екрана на телефона. В известен мисъл, умният телефон действа като допълнителна памет към нашия мозък. Дори и да не можем да се сетим в определен момент за нещо, което ни трябва, ние можем да го проверим в интернет. Толкова е просто. Няма нужда, както преди да товарим мозъка си със заучени факти, той просто изпълнява ролята на кранче, през което всеки ден минават тонове информация и след два дни вече сме го забравили. Умният ни телефон е непрестанната връзка с този информационен поток и когато се откъснем от него, няма как да не усетим чувството, че сме останали сами.

 

 1. Технологично изоставане.
 • Голяма част от деловото ни общуване и работния процес преминава през смарт устройствата. Колкото и да ни е трудно да си признаем, в този аспект, тези телефони са неоценими. Ако ние пренебрегнем технологичната иновация, съвсем скоро може да се окаже, че тя ще пренебрегне самите нас, защото светът се движи и еволюира, ако ние спрем на едно място, той просто ще ни подмине. Младите навлизат на трудовия пазар след вас и е много вероятно те да са по-навътре от вас в боравенето с джаджите. В един момент, това просто може да ви коства работата, защото ще се окажете ненужен.

 

Ако вие сте от хората, за които използването на смарт телефон не е пряка необходимост, ви съветвам да пробвате с тъп телефон, а ако все още не сте направили тази стъпка, просто не я правете или я отложете. Спокойствието е по-ценно от всички лъскави функции на вашият умен телефон. Пазете го!

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове