Предизборният ремонт на Южния парк - повече разочарование, отколкото полза за столични

Предизборният ремонт на Южния парк - повече разочарование, отколкото полза за столични - картинка 1

Лошо качество, разностилие и тлеещи проблеми със собствеността, това видя Димитър Божилов

Скоро приключва поредният ремонт на Южния парк. Едно от най-знаковите пространства в София получи предизборно и ударно обновление, което обаче среща противоречиви реакции.

Това твърди Димитър Божилов - кандидат за кмет на район Триадица от Демократична България.

Според него паркът е един от най-големите и посещаваните в столицата, но въпреки това гостите му с години срещат необичайни неуредици от типа на неподдържани алеи, липса на осветление, нулев достъп до обществени тоалетни, хаотично разпръснати търговски обекти, а до началото на милениума- висок процент престъпност.

Кандидатът за кмет на район Триадица настоява паркът да се поддържа, но ремонтните дейности в него се посрещат с оптимизъм, който често остава опроверган.

Последният ремонт не прави изключение - работата протичаше бавно, алеите бяха барикадирани с огради, а чистият въздух се замени с прах, вдиган от преминаваща строителна техника. В края на изпълнение на проекта паркът изглежда почти по същия начин, изля се нов асфалт, а малкото участъци с реализирани промени са с различен облик. Работата на парче не позволи постигане на единен естетичен вид на парка - поне до следващия ремонт.

Градските паркове са едно от местата, където може да получим най-бърз достъп до природа и чист въздух, казва Димитър Божилов. Големите паркови пространства в европейските градове често са решени по сходен начин - визията на парка е еднаква, във всичките му части (пейки, настилка, монументи, фонтани), а търговските обекти са със заължително уеднаквена визия, разпределени пропорционално на подходящи за търговска дейност места.

Външното офермление на парковото пространство не пречи на парка да се развива и да бъде поддържан, но е важна за създаване на красива градска среда и изграждане на усет към градската естетика у жителите на града. С изключение на случаите на умишлено търсен ефект на провокация и еклектика, различното оформление на отделните чести на един парк е или излишно, или работа на парче.

При последните обновления на Южния парк, входовете от бул. „Витоша“, ул. „Нишава“ и бул. „Гоце Делчев“ бяха изпълнени по три различни начина (плочки, павета, гранитни плочи).

Настилката преминава от един тип към друг хаотично, като най-често използвания материал е асфалт. Той има своите предимства, но основните му недостатъци са лесното нагряване, невъзможността за качествен дренаж и най-вече вида му, който не може да кореспондира с природата и зеленината наоколо. Едно добро решение в насока по-добро и по-адекватно решение на настилките по парковите алеи е използването на събраните от различни улични ремонти павета, които са достатъчно трайни и биха могли да се впишат много по-добре в една паркова среда.

Търговските обекти са необходимост. В Южния парк обаче те са с различна визия и са концентрирани компактно в няколко участъка, единият от които е в непосредствена близост до кучешко заграждение.

В почивните дни това води до струпване на хора и животни в едната част на парка, което нерядко води до напрежение, кавги и невъзможност за спокойно прекарване на почивката в природа и спокойствие, казва Димитър Божилов. По алеите на парка преминава и атракционно влакче, което въпреки бавната си скорост представлява предпоставка за възникване на инциденти.

Изход от натрупалите се проблеми може да се намери, като се направи нова схема на разположението на търговски обекти, след диалог с бизнеса и хората, като главни заинтересовани страни. Търговските обекти ще се отдават под наем след провеждането на прозрачни и публично-оповестени конкурсни процедури, в които може да бъде включено и задължение за поддръжка и облагородяване със зеленина на прилежащата към обекта площ. Алеите, предназначени за преминаване на атракционни превозни средства може да се обозначат със специални знаци, а унифицирането на визията на търговските обекти би довело до по-добър естетически вид, приближаващ Южния парк до нивото на много останали развити и добре поддържани паркове в Европа.

Отсъствието на тоалетни за обществено ползване е неудобство, което притеснява посетителите на Южния парк. Нерядко те са принудени да ползват химически тоалетни към някои от търговските обекти или просто да приключат посещението си на парка. Ето защо е необходимо изграждането на нови санитарни възли, които да бъдат пригодени и за ползване от граждани с двигателни проблеми и разположени на лесно достъпни места в парка.

И не на последно място, необходимо е да се обърне внимание на тлеещите проблеми за правото на собственост, притежавано от частни лица върху отделни обекти в парка. Слабо познат факт е, че тези части от Южния парк може да бъдат предмет на инвеститорски интереси, което обосновано ще доведе до гражданско недоволство и слаби бизнес резултати. Районната и общинска администрация може да бъдат посредници в тези процеси, като извърша анализ на юридическата страна на всяка отделна претенция и проведат активна комуникация с хората и частните собственици. Южният парк е отреден за да бъде ползван като място за отдих и връзка с природата. Появата на строежи или заграждането на отделни части от парка ще доведе до нарушаване функциите на парковото пространство, които са трудно поправими.

Южният парк е богатство. Неговата роля като пространство за почивка и своебразен „бял дроб“ на Триадица е безспорна. Съхранението и поддръжката на парка е отговорност на местната власт в лицето на Столична община и районната администрация, но фактор в развитието му могат да бъдат и гражданите, които просто трябва да бъдат чути.

Защото идеите и решенията на проблемите са безценни - независимо от кого са дошли.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове