Преговорите в Мюнхен зациклиха. Саудитска Арабия: "С Асад мир няма да има!"

Преговорите в Мюнхен зациклиха. Саудитска Арабия: "С Асад мир няма да има!" - картинка 1

Кери: "Ще се погрижим Асад да не пречи на мирния процес"

7/ Сирийската опозиция заяви, че руския план за оказване на хуманитарна помощ и прекратяване на огъня в Сирия е несериозен. Тя заяви още, че не може да се говори за каквото и да е примирие докато градът е под обсада.

Руският външен министър Сергей Лавров смята, че шансовете за изпълнение на споразумението за прекратяване на огъня в Сирия са под 50 процента, предаде Ройтерс.

На Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността той каза, че вероятността примирието да се провали е по-голяма, отколкото да успее. Той изрази също мнение, че за установяване на примирие в Сирия и за решаване на хуманитарните проблеми е необходимо сътрудничество между военните на САЩ и Русия.


Според източници на Саудитския вестник Ал-Оказ програмата на Русия е по-скоро предназначена, за да запази върховенството на президента Башар Асад.

Турция и Саудитска Арабия ще предприемат сухопътна операция срещу ДАЕШ (арабското название на групировката Ислямска държава) в Сирия и кралството ще разположи изтребители в турска база, обяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу.


Сирийският президент Башар Асад пък обеща да си върне контрола над цялата територия на Сирия, но предупреди, че това може да отнеме много време, пише novini.bg

В интервю за Франс прес той посочи, че проправителствените сили ще се опитат да завземат отново страната, но намесата на регионални играчи означава, че това ще продължи дълго и резултатът ще бъде на висока цена. Асад каза, че подкрепя преговорите за слагане край на сирийския конфликт, но подчерта, че няма да спре да се бори с тероризма. Президентът посочи още, че основната цел на битката за Алепо е прекъсването на достъпа към турската граница, тъй като през Турция минава основният маршрут за снабдяване на терористите, предаде БНР. Башар Асад вижда риск от военна интервенция от страна на Анкара или Саудитска Арабия и посочи, че правителствените сили ще ѝ се противопоставят. Президентът отхвърли обвиненията на ООН, че режимът в Дамаск е извършвал военни престъпения.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заплаши с въвеждането на „допълнителни наземни войски” в Сирия, ако сирийският президент Башар Асад наруши постигнатите в Мюнхен споразумения. Примирието в Сирия трябва да влезе в сила до една седмица.

„Ако Асад не изпълнява своите ангажименти и иранците и руснаците не го принудят да направи това, което те обещаха... то членовете на международната общност, безусловно, няма просто да седят със скръстени ръце, като глупаци, и само да наблюдават какво се случва. Съществува възможност в Сирия да се появят допълнителни сухопътни сили”, каза Кери.

По-рано в Мюнхен на преговорите на Международната група за подкрепа на Сирия бяха съгласувани действия за режим за прекратяване на огъня и доставката на хуманитарна помощ в Сирия.

/30

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове