Премиерът на Румъния подаде оставка "с вдигната глава"

Премиерът на Румъния подаде оставка "с вдигната глава" - картинка 1

Политическа криза в Букурещ, Михай Тудосе пада от власт след едва 7 месеца

Румънският премиер Михай Тудосе подаде оставка късно в понеделник, съобщи БТА, позовавайки се на световните агенциисъобщиха "Ройтерс" и "Франс прес", цитирани от БТА. До нова политическа криза в северната ни съседка се стига едва 7 месеца, след като Тудосе пое властта в страната и само дма месеца, след като правителството му оцеля при вот на недоверие, пише Клуб Z. 

Ситуацията в Румъния се влощи преди месеци, а няколко пъти хиляди граждани излизаха на протести срещу управлението.

Михай Тудосе изгуби политическата подкрепа на лидерите на своята Социалдемократическа партия. Това е вторият премиер на Румъния, отстранен от поста от партията си, при това няма и година след избирането му. Същата съдба имаше и предшественикът на Тудосе - Сорин Гриндяну. Той бе свален от властта след като парламентът му гласува недоверие по инициатива на управляващата формация. 

Румънският премиер този път е взел решението за оставка сам по време на заседание тази вечер на ръководството на Социалдемократическата партия, съобщава Ройтерс. Според източник на агенцията, присъствал на сбирката, партийното ръководството с голямо мнозинство снело подкрепата за Тудосе и той подал оставка. Временно изпълняващ длъжността премиер ще е Паул Станеску, който сега е заместник премиер.

Тудосе подава оставка заради вътрешнопартиен конфликт с Ливиу Драгня - лидер на Социалдемократическата партия.

 "Тръгвам си с вдигната глава", е казал Михай Тудосе на излизане от заседанието на ръководството на социалдемократите.

Конфликтът стана обществено достояние миналата седмица. Тогава Тудосе призова вътрешният министър Кармен Дан да подаде оставка, като я обвини, че го е лъгала. Тя отказа да се оттегли. Дан е близка съюзничка на Драгня, влиятелния партиен лидер, припомня "Асошиейтед прес".


От няколко месеца в Румъния периодично има протести срещу кабинета.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове