През март ЕК ще предложи въвеждането на “дигитален зелен пропуск“ за пътуване в чужбина

През март ЕК ще предложи въвеждането на “дигитален зелен пропуск“ за пътуване в чужбина - картинка 1

Урсула фон дер Лайен обяви, че зеленият пропуск ще улесни живота на европейците

Европейската комисия (ЕК) ще предложи въвеждането на цифров документ, който ще бъде средство за пътуване с туристическа или работна цел. Това съобщи председателката на комисията Урсула фон дер Лайен, след като преди дни стана ясно, че страните в ЕС работят по подобно решение.

“През този месец ще представим предложение за създаване на Дигитален зелен пропуск. Той ще улесни живота на европейците“, написа фон дер Лайен в Туитър.

Тя добави, че целта на пропуска е да действа като доказателство за ваксинация, да показва резултати от тестовете на всички, които не са се имунизирали и даде информация за възстановяването от COVID-19. 

Тя потвърди за решението и във видеовръзка с депутати от германския Християндемократически съюз. Предложението ще включва и текстове, които описват начина, по който трябва да изглежда ваксинационния сертификат на страните членки на ЕС.

За да може единният пропуск да бъде въведен всяка страна трябва да признае националните процедури по ваксиниране, а всеки гражданин, който е бил подложен на имунизация, ще получи персонален QR код. Като най-добре защитени ще се смятат гражданите, които са използвали продуктите, одобрени от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Досега одобрение са получили продуктите на Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca.

“За да е успешен цифровият зелен паспорт, се нуждаем от подкрепата на всяка страна членка. Така че и вие трябва да създадете нужните условия в Германия”, каза още фон дер Лайен пред германските депутати.

На срещата между европейските лидери преди седмица стана ясно, че не всички са твърдо решени за създаването на зелените пропуски, но са предразположени към идеята и ще настояват за повече яснота около условията и данните, които ще трябва да бъдат предоставяни от гражданите.

Южните страни в континента искат подобно решение, което да им помогне да спасят предстоящите летни сезони. Част от страните членки, сред които са Германия и Франция, продължават да настояват за допълнителни доказателство относно ефекта на ваксините върху намаляването на разпространението на вируса.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Блогове