Президентски човек оказал натиск за продажба на държавен имот на занижени цени?

Президентски човек оказал натиск за продажба на държавен имот на занижени цени? - картинка 1

Николай Копринков "предупредил" бивш областен управител на София да не рови около случая, защото ще си има проблеми

Президентският секретар по вътрешни политики Николай Копринков е оказал върху бившия областен управител на София Иван Кючуков натиск да финализира сделка по продажба на държавен имот на скандално ниска цена. Това съобщават от Гражданско движение "БОЕЦ" в пубикация, съдържаща документи за продажбата и данни за средните цени на имотите в столичния район "Изгрев".
Според сдружението, през юни 2022 г. получили сигнал за подготвяна от сегашния областен управител на София продажба на имот, частна държавна собственост, на многократно занижена цена, като в резултат щетата за държавата би била в размер на над 2 милиона лева.
Според публикацията, служители от областната администрация на София са уволнени или принудени да напуснат от новия областен управител Митко Михайлов, защото са отказали да подпишат документите за продажбата на въпросния имот.
"Разполагаме и с информация, че натиск върху бившия областен управител Иван Кючуков за реализиране на продажбата на въпросния имот е бил оказван от Николай Копринков — секретар по вътрешните политики на президента Румен Радев. Кючуков е отказал да изпълни “поръчението“ на Копринков, но след като е сменен, сделката е финализирана с подписа на Михайлов", пише "БОЕЦ".
Подготовката за продажбата на атрактивния имот, който се намира в съседство със свръхлуксозния комплекс 'Есте" на братя Домусчиеви, започва на 14 септември 2021 г., когато  Елена Стоилова и Светослав Калемджиев внесят молба до областния управител на област София - г-н Митко Михайлов,  за закупуване на поземлен имот с идентификатор 68134.802.626, находящ се на адрес гр. София, район “Изгрев“, бул. “Драган Цанков“ №25А.
Този имот е частна държавна собственост на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Основанието за молбата е Чл. 44, ал. 3 от ЗДС и Чл. 84 от ППЗДС.
Имотът, в размер на 699 кв.м, е в един от най-скъпите райони и квартали на София, а молителите притежават стара сграда — кантон от 40 кв.м, построен с указ от държавата, на същия терен и на това основание искат да закупят целия имот.
Сградата — бивш Кантон №2 — е построена през 1943 г., като строителството е извършено на основание “Закон за постройка на Софийската околовръстна железница“, утвърден с Указ от 13 март 1915 г. на Цар Фердинанд.
Молителите са представили документи, издадени от Столична община, за законност на строежа и за неделимост на имота, които БОЕЦ считат, че трябва да бъдат проверени дали са издадени законосъобразно.
След това, на 19 октомври 2021 г. Митко Михайлов изпраща писмо до генералния директор на НКЖИ — Красимир Памукчийски, за представяне на разрешение на министъра на транспорта и съгласие на УС на НКЖИ за продажба на имота без търг, при цена, определена от независим оценител.
Прави впечатление, че в документите, с които "БОЕЦ" разполага, е наличен АКТ за частна държавна собственост на въпросния имот с подписа на Митко Михайлов, който е от дата 04 август 2021 г., т.е. преди да бъде внесена молбата за закупуване на имота. Това затвърждава съмненията за корупционна схема.
В преписката има и документ — Удостоверение от “ГЕОКАД“ за премахната сграда в същия имот,  с дата 07 септември 2021 г., която също е преди датата на подадената молба за закупуване на имота.
Изводът е, че областният управител е предприел действия по подготовка за продажба или някакви други действия с този имот ПРЕДИ собствениците на сградата в него да внесат молба да го закупят. Впечатлението е, че Михайлов е подготвял тази продажба предварително.
След изпратеното на 19 октомври 2021 г., до НКЖИ писмо от Митко Михайлов, в продължение на почти една година няма данни да е имало движение по този казус.
Междувременно Митко Михайлов е освободен и на негово място, на 19 януари 2022 г., за Областен управител на област София е назначен Иван Кючуков.
"БОЕЦ се свързахме с г-н Кючуков и той потвърди пред нас, че е запознат с тази продажба и че той е спрял процедурата, защото по неговите думи “тази продажба е за затвора“. Счита, че не е в интерес на държавата и че цената е занижена многократно", пишат БОЕЦ.
След предприетите действия по спиране на процедурата, върху Иван Кючуков е упражнен натиск, като през трето лице му е предадено от името на Николай Копринков, че трябва да подпише за тази продажба, защото към нея имат интерес много важни хора. Кючуков отказва и това се потвърждава от липсата на движение по сделката.
През юни 2022 г. Иван Кючуков е освободен, а на 04 август 2022 г. на поста Областен управител на София е назначен отново Митко Михайлов. Веднага след това — през август 2022 г. — процедурите за продажба на имота са подновени с голяма бързина и няколко седмици по-късно продажбата е реализирана.
В хода на процедурата НКЖИ възлагат на фирма “Хемус консулт” ЕАД да направи пазарна оценка на имота. Такава е изготвена и е на стойност 411 120 лв. с ДДС.
Според "БОЕЦ" реалната стойност на имота, като се вземе предвид неговото местонахождение и включеното право на строеж, е над два милиона лева. От извършена от БОЕЦ проверка в службата по вписвания се вижда, че продажбата е вписана на 17 октомври 2022 г. и е на стойност 308 340 лв., което е с над 100 000 лв. под оценката на наетия от НКЖИ оценител. Според "БОЕЦ" това е необяснимо и е пореден признак за порочността на тази имотна продажба от страна на Митко Михайлов като областен управител на София.
В писмо за продажбата, изпратено от НКЖИ до областния управител Митко Михайлов на 27 септември 2022 г., изрично е посочена цената от направената оценка, на която да бъде продаден имота, но въпреки това имотът е продаден с над 100 000 лв. по-ниска цена.
БОЕЦ прилагат и актуална справка за пазарните цени на имотите в същия квартал, като от нея е видно, че минималната цена е над 2000 лв. на кв.м, или за въпросния имот е над 1 400 000 лв., без включено право на строеж, възможно РЗП и т.н., които “екстри“ имотът притежава.
"Реалната цена на имота е над 2 100 000 лв., а е продаден за 308 340 лв., като според нас държавата е ощетена с между 1 500 000 и 2 000 000 лв. При реална цена над 2000 лв. на кв.м, имотът е продаден на цена под 440 лв. на кв.м — занижена над 4,5 пъти."
По молба на "БОЕЦ", екипът на BIRD.BG  е извършил анализ на документите и валидиране на публичната информация по сделката. Проверката на разследващите журналисти, които имат богат опит в разкриване на имотните схеми и далавери на управляващите, потвърди продажбата и несъответствието на цената на имота с пазарната реалност.
На 25 октомври 2022 г. представители на гражданското движение отиват на адреса и заснемат имота. Веднага след това Георги Георгиев — Председател на БОЕЦ — получава заплаха от неизвестно лице:
“Спри да ровиш по онзи имот. ДАНС са предали преписката в прокуратурата, Сарафов е покрил всичко, нищо няма да постигнеш, а близките ти ще те погребат в затворен ковчег!”.
По информация на "БОЕЦ", Пламен Тончев — Председател на ДАНС — е бил сезиран за казуса, но не ни е известно какви действия е предприел.
След като Иван Кючуков е бил освободен като областен управител, той също е бил заплашен, като източник на заплахата е бил Николай Копринков, който го е “предупредил“ да не се занимава повече с този случай, защото ще си има проблеми.
"Считаме, че е налице класическа корупционна схема, при която един държавен актив е продаден на многократно занижена цена, с което държавата е ощетена с милиони, а разликата е потънала в джобовете на частни лица и държавни служители. Това е така нареченият “Модел ГЕРБ“ — модел на ограбване и източване на държавата, като в случая има надграждане с участието в схемата на назначен от служебното правителство областен управител и на президенството чрез Николай Копринков — секретар по вътрешната политика на президента Румен Радев", пишат "БОЕЦ".
/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове