Президентът: Готов съм да направя трето служебно правителство!

Президентът: Готов съм да направя трето служебно правителство! - картинка 1

Въпреки това, Плевнелиев не иска да се стига дотам

Президентът Росен Плевнелиев каза пред журналисти, че два пъти е правил служебно правителство и ще го направи и трети път, ако се наложи, но не иска да се стига дотам, информира БТА.

Винаги имам готовност да изпълня конституционните си задължения, не може да има никакво съмнение в това. По отношение на служебно правителство - правих го два пъти, ще го направя и трети път, ако се наложи, но не искам да се стига дотам, заяви държавният глава в отговор на въпрос след откриването на нов инженерен център на компанията "Вистеон електроникс България" в София днес.
Да бъда много ясен - не смятам, че защитата на конституционните права на българските граждани трябва да доведе до падане на правителство. Не смятам, че дебатът за това как българите, където и да са те по света, да могат да гласуват честно, масово, в интерес на демокрацията и легитимността на властта в държавата, не смятам, че това и този дебат трябва да доведе до падане на правителство в тази държава, посочи държавният глава. Затова той се надява на отговорно решение в интерес както на правото на българите да гласуват, така и за гарантиране на стабилността в държавата. "Но да, ако се наложи да защитя стабилността в държавата, да упражня своето конституционно право, разбира се - готов съм", каза президентът Плевнелиев.

Моят прочит на това, което видяхме вчера е само един. Не вярвам, че в политиката има случайни неща, както и не вярвам в спонтанното взимане на решение "от днес за днес", коментира президентът в отговор на въпрос. Той е убеден, че зад решението на ПП АБВ да оттегли подкрепата си за правителството със сигурност стои стратегия - дълбоко обмислена, последователна. И, разбира се, това е правото на политическите партии да преценят коя, как и по какъв начин ще се позиционира. Очевидно ни чакат тежки президентски избори, в които политическите партии ще дадат всичко от себе си, за да препозиционират публичното пространство, очевидно е обаче също така, че усилията за стабилност ще бъдат възнаградени от народа, коментира президентът.


Нацията е достатъчно притеснена от рекордния брой кризи около нас, тя е притеснена от миграционни вълни, тероризъм, всичко, което виждаме. И когато нацията е притеснена, трябва да се работи за стабилност. Трябва да се загърбят понякога безпринципни политически противоречия и да се гарантира дългосрочна перспектива, коментира още президентът Росен Плевнелиев. "Разбирам всяка една политическа партия, сигурен съм, че те преследват своите стратегии, но като държавен глава още веднъж заявявам - не ми се прави служебно правителство, искам да видя стабилност, искам да видя реформи, искам да видя надграждане и едни честни президентски избори - дай Боже с качествени кандидати", заяви държавният глава.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове