Президентът на Австрия предложи предсрочни избори през септември

Президентът на Австрия предложи предсрочни избори през септември - картинка 1

Канцлерът Курц поиска избори "колкото е възможно по-скоро"

Австрийският президент Александър Ван дер Белен предложи предсрочни парламентарни избори в страната да се проведат в началото на септември. Това стана ясно вчера, след среща с канцлера Себастиан Курц. В събота самият Курц поиска именно този ход заради скандала, разтърсил Австрийската партия на свободата (АПС), която бе част от коалиционното управление на страната. Ван дер Белен и Курц разговаряха близо час при закрити врата. 

Австрийският канцлер Себастиан Курц поиска предсрочни парламентарни избори "възможно най-скоро", след като крайнодесният му заместник и коалиционен партньор Хайнц-Кристиан Щрахе беше принуден да подаде оставка в шумен корупционен скандал, предаде Австрийската агенция по печата АПА.

"Предложих на президента в Австрия да бъдат проведени предсрочни избори възможно най-скоро", каза Курц на пресконференция във Виена. 

"Достатъчно значи достатъчно", заяви пред журналистите 33-годишният Курц, най-младият правителствен ръководител в Европа и в света, докато пред канцлерството се беше събрала тълпа протестиращи с искания за предсрочни избори.
Канцлерът обяви и края на правителствената коалиция на неговата Австрийска народна партия (АНП) и Австрийската партия на свободата (АПС), чийто лидер беше Щрахе. По-рано днес последният напусна всичките си постове.
Коалицията беше трудна и широко критикувана в Европа. Курц трябваше да уверява партньорите си в ЕС, че програмата на кабинета му е проевропейска. Той обаче трябваше да проявавя търпение към министрите от АПС заради стабилността на правителството.
"След вчерашното видео обаче, трябва честно да кажа, че чашата преля. Независимо от методите, при които е направен записът, съдържанието му е красноречиво", каза Курц. 

Канцлерът обяви разпадането на коалицията между неговата Австрийска народна партия (АНП) и Партията на свободата след 18-месечно управление. Причината е корупционния скандал около вицеканцлера от националистическата формация Хайнц-Кристиан Щрахе. Той подаде оставка, след като изтече видео, в което разговаря с жена, представена като племенница на руски олигарх. 

 

По-късно вчера президентът на Австрия ще се срещне с Норберт Хофер, който замени Щрахе начело на АПС, а по-късно - и с представители на други партии.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове