Президентът на Косово Хашим Тачи подава оставка и ще бъде съден за военни престъпления

Президентът на Косово Хашим Тачи подава оставка и ще бъде съден за военни престъпления - картинка 1

Освен Тачи и други хора бяха обвинени от прокуратурата в Хага през юни. Сред тях е лидерът на Демократическата партия на Косово Кадри Весели

Президентът на Косово Хашим Тачи каза, че ще подаде оставка, след като стана ясно, че ще бъде изправен пред специализирания съд в Хага по обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на войната в Косово през 1998-1999 г.

Обвиненията срещу Тачи бяха повдигнати през юни от специализираната прокуратура в Хага. В четвъртък самият Тачи съобщи, че съдът е преценил да допусне обвиненията за разглеждане. Това значи, че той ще отговаря пред съда.

Обвинението, повдигнато на Тачи, съдържа десет пункта, в които се говори за извършени убийства на "близо 100 души", за "принудително изчезване на хора, за преследване и изтезания". Жертвите са косовски албанци, сърби, роми и лица от други националности, както и политически противници. Тачи отрича обвиненията.

„Няма да позволя президентът на Република Косово да бъде подсъдим. Затова, за да запазя интегритета на президентската институция, на държавата, интегритета и достойнството на гражданите на Косово, народа на Косово, за да уважа партньорството с международната общност, подавам оставка днес“, каза Тачи на пресконференция в четвъртък.

Обвиненията са свързани с дейността на бившата Армия за освобождение на Косово (АОК), която по време на войната е командвана включително и от Хашим Тачи.

В навечерието на военния конфликт през 1998 г. Косово е част от Сърбия и прогресивно губи елементите на своята автономия от Белград, който изпраща войски в района. Армията за освобождение на Косово първоначално е бунтовническа група, която противостои на сръбската инвазия. Войната приключва след 78-дневни бомбардировки на НАТО срещу цели в бивша Югославия, които принуждават Белград да изтегли войските си от Косово.

През 2008 г. Косово получи независимост, но страната още не е призната от Сърбия, Русия и някои страни членки на ЕС.

Освен Тачи и други хора бяха обвинени от прокуратурата в Хага през юни. Сред тях е лидерът на Демократическата партия на Косово Кадри Весели. Съдиите допуснаха за разглеждане и обвиненията срещу него, стана ясно по-рано в четвъртък.

Специализираният съд и специализираната прокуратура на Косово се намират в Хага, Нидерландия. Те разглеждат предполагаемите престъпления, извършени от членовете и ръководителите на Армията за освобождение на Косово. Съдът и прокуратурата действат по косовските закони, но се намират в Нидерландия, за да се предпазят свидетелите и жертвите.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове