Президентът наложи вето на Изборния кодекс: Той отваря възможности за манипулации в полза на властта

Президентът наложи вето на Изборния кодекс: Той отваря възможности за манипулации в полза на властта - картинка 1

Според Румен Радев властта опитва и да бяга от отговорност

Президентът Румен Радев налага вето върху част от промените в Изборния кодекс, приети от парламента. Това обяви самият Радев в обръщение към нацията.

Държавният глава изтъкна, че изборите са фундаментът на всяка демокрация. Според него посегателството върху Изборния кодекс цели избягването на политическа и правна отговорност за многобройните скандали.

"С последните промени се позволява едновременното въвеждане и на хартия, и на машинен вот и ръчното им броене, което обезсмисля машинното гласуване. Тези решения трудно могат да се обяснят с друго, освен с желанието да се отворят достатъчно възможности за хаос и изборни манипулации в полза на управляващие"заяви Радев.

И припомни, че миналата година същото това Народно събрание прие въвеждане само на машинен вот за парламентарни, президентски и европейски избори (по предложение на ДПС, подкрепено от управляващите от ГЕРБ - б.р.). 

 

Държавният глава изтъкна, че отговорността за машините бе прехвърлена от властта върху ЦИК, но законодателят лишава комисията от възможността да определи изпълнител за компютърната обработка на данните. И тази дейност се вменява на "Информационно обслужване" АД, като се пренебрегват разпоредби за конкурсно начало и конкуренция.

Радев се обяви и против отпадането на забраната, според която въпроси от компетенцията на Велико народно събрание не могат да се подлагат на референдум.

"Подобно разширяване на пряката демокрация не дава повече възможности на гражданите. Всички тези промени имат ясната цел да гарантират служебната победа на управляващите в предстоящите избори, нанасяйки пореден удар върху правната конструкция. Отстъпва се от ясни законови положения", заяви президентът.

И допълни:

"Промените на толкова важни правила броени месеци преди изборите, без реален дебат и без детайлна оценка за въздействиео са пример за непредсказуемост и отблъскват гражданите".

Това е 24-ото ветона Румен Радев от началото на мандата му. И не е неочаквано - още докато депутатите гласуваха в залата миналата седмица той обяви, че ще върне поправките. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове