Президентът няма да отлага изборите за нов парламент

Президентът няма да отлага изборите за нов парламент - картинка 1

"Очаква отговорните институции да създадат всички необходими условия за прозрачен, честен и безопасен за здравето на гражданите изборен процес"

Президентът няма намерение да отлага парламентарните избори през март догодина с до два месеца.

Това става ясно от отговор от прессекретариата на държавния глава след запитване на изданието Клуб Z.

Запитването бе породено от зачестилите коментари, в това число от представители на Централната избирателна комисия, че заради пандемията от коронавирус Румен Радев може да се позове на текст от конституцията, който дава право за отлагане на вота за ново Народно събрание.

"Държавният глава Румен Радев не предвижда отлагане на предстоящите парламентарни избори.

Президентът очаква отговорните институции да създадат всички необходими условия за прозрачен, честен и безопасен за здравето на гражданите изборен процес", се посочва в отговора от "Дондуков" 2.

С други думи - изборите ще са през март, а администрацията трябва да организира вота съобразно опасността от заразяване с COVID-19.

Парламентарните избори през 2017 бяха произведени на 26 март. Според чл. 64. от конституцията "Избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното". Пак според основния закон, датата на вота се определя от президента с указ. Или ако президентът прецени може да отложи с два месеца гласуването за нови парламент и съответно кабинет. 

Вече на няколко пъти представители на опозицията призоваха публично държавния глава да не се бави, а да насрочни първата възможна дата за вота - за да не се дава още време за живот на правителството. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове