Президентът Радев спъна смяната на министрите на Борисов

Президентът Радев спъна смяната на министрите на Борисов - картинка 1

Надявам се, че не иска да предизвика правителствена криза, казва Волен Сидеров

Президентът Румен Радев спъна промените в кабинета.

В началото на днешното заседание председателят на парламента Цвета Караянчева информира, че все още не е постъпил указ от държавния глава за освобождаване на Младен Маринов като главен секретар на МВР.

Той е номиниран за вътрешен министър. Заради липсата на реакция от президента не може да се гласуват оставките и съответно новия състав на правителството.

Затова точката отпадна от дневния ред. Караянчева все пак успокои, че ако в рамките на днешния ден указът на Радев дойде в НС, смяната на министрите ще се гледа.

Според гербера и конституционалист Георги Марков няма проблем с липсата на указ от страна на президентството за освобождаването на главсека. Той предположи, че това е случайно.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров смята да пита президента умишлено ли бави указа каза на главсека.

Според Сидеров има умисъл в забавянето и пътуването в Рига не може да е пречка за държавния глава. За мен това не е много държавническо, коментира лидерът на Атака. Не трябва да има битка между институциите, отсече Сидеров.

Надявам се, че не иска да предизвика правителствена криза, изтъкна атакистът и добави, че за него това не е много държавническо. Не трябва да има битка между институциите, отсече Сидеров.

Президентът Румен Радев е на срещата на държавните глави от групата "Арайолуш", която се провежда на 13 и 14 септември в столицата на Латвия, Рига.

Групата "Арайолуш" обединява 14 президенти на държави-членки на ЕС - Португалия, Германия, Латвия, Финландия, Италия, Австрия, Полша, Унгария, Словения, Естония, Малта, България, Хърватия и Гърция.

Радев има изказвания в рамките на форума и двустранни срещи с федералния президент на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер, с президента на Република Гърция Прокопис Павлопулос, с президента на Италианската република Серджо Матарела и с президента на Португалската република Марсело Ребело де Соуза.

Не се знае обаче кога Румен Радев ще подпише указа, тъй като по информация на news.bg в понеделник и вторник може да е на посещение в Букурещ.

От прессентъра на президентската институция посочиха за news.bg, че програмата най-вероятно ще бъде обявена утре. На въпрос дали държавният глава ще бъде в страната, беше отговорено, че "има различни събития".

Припомняме, че трите министерски оставки - на регионалния министър Николай Нанков, на транспортния министър Ивайло Московски и на вътрешния министър Валентин Радев бяха поискани от премиера Борисов във връзка с трагичния инцидент с автобус край Своге, където загинаха 17 души, а много други бяха ранени.

От БСП поискаха изпълнителната власт да си тръгне. С коментар по темата излезе и държавният глава Румен Радев.

 Като свидетели в Националната следствена служба бяха разпитани министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов, заедно с още около 20 члена на Държавната приемателна комисия, извършила окончателното приемане на пътя след ремонта му.

 

 
/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове