Президентът за Валери Симеонов: Безконтролната власт ражда цинизъм

Президентът за Валери Симеонов: Безконтролната власт ражда цинизъм - картинка 1

Радикалната промяна, според мен, е единственият изход от блатото, в което сме затънали от години, каза президентът

Президентът Румен Радев коментира днес, че поведението на вицепремиера Валери Симеонов е следствие от липсата на контрол, съобщи БНР.

В понеделник Симеонов обяви, че няма да подава оставка въпреки протеста заради изказването му, че проектозаконът за хората с увреждания е опит "да се угоди на кресливи майки с уж болни деца".

"Безконтролната власт ражда цинизъм. С цинизъм не можем да имаме ефективно управление, не можем да мислим за проблемите на хората. Това, което виждам в момента, е, че цялата енергия сега ще се фокусира върху личността на г-н Валери Симеонов, но това не решава проблема с липсата на контрол и с цинизма", обясни още Румен Радев.

Държавният глава е в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", където ще изнесе лекция на тема "Ценности, лидерство и образование в демократичното общество". 

"Без наличието на адекватна политическа среда не може да се постигне промяна в икономическата ситуация и решаване на важните проблеми на обществото. Радикалната промяна, според мен, е единственият изход от блатото, в което сме затънали от години. Необходима ни е политическа среда, която да осигурява широка, реална и ефективна представителност на гражданите в управлението и да налага необходимите ограничения върху управляващия елит", каза Румен Радев пред студентите, цитиран от "Фокус". Според него в институциите у нас трябва да влязат високо образовани и достойни хора, а не послушните. Трябва да се реши и въпросът със субективността на властта.

"А както виждате днес ние имаме проблем не просто с опростачването на политическия живот. Това не само ни връща назад в икономическото и социално развитие, но то покварява нашия обществен морал и ни отдалечава от цивилизования свят и всякакви надежди да изградим едно просветено, съпричастно и достойно общество", каза още Румен Радев. Той обяви, че образованието има ключово значение със своите възпитателни функции и апелира към студентите не само да учат, но и да бъдат свободни граждани с активна позиция.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове