При застудяване е възможна втора вълна на коронавирус

При застудяване е възможна втора вълна на коронавирус - картинка 1

"Спадът на заболеваемостта не е една обратна синусоида на качването", коментира доц. д-р Георги Попов

При застудяване на времето е възможна втора вълна на COVID-19 през есента или зимата, предупреди началникът на катедра „Инфекциозни болести” във ВМА полк. доц. д-р Георги Попов. По думите му броят на болните ще спадне с повишаването на температурите.

 

„Не бих казал, че се намираме в пика на заболеваемостта от коронавирус. Той няма да изглежда като един връх, а ще бъде платообразен. Предполагам, че към края на април - началото на май ще настъпи този обрат в развитието на инфекцията”, каза д-р Попов пред Нова телевизия.

Той смята, че ако се стигне до пик на заболяването, след това ще има дълга опашка.

"Спадът на заболеваемостта не е една обратна синусоида на качването. Ще слизаме доста плавно до свършване на тази инфекция. Епидемията, като опашка, ще се проточи много по-дълго от 13 май", каза началникът на катедра „Инфекциозни болести” във ВМА.

Доц. Попов посочи, че предпазните маски имат своята роля в предотвратяването на пандемията. Коронавирусът е респираторно заболяване, чието разпространение могат да предотвратят не само маските, но и дезинфекцията на повърхностите.

 

Той коментира и доколко адекватно е лечението с хидроксихлорохин и проучванията на Щатите, които определят медикамента като неефективен.

"Лечението на коронавирусните инфекции е комплексно, ние натрупахме значителен опит около тази инфекция. Започнахме с първия вариант на този антималариен препарат – хлороквинфосфат, който има значително повече странични ефекти. След това включихме хидроксихлороквина. Наблюденията ни също са противоречиви. В ранните стадии на заболяването, когато имаме индикации, че ще протече тежко, използването на хидроксихлороквин е много удачно. В напредналите стадии, или когато болният постъпи късно за лечение, мога да кажа, че почти няма ефект", обясни д-р Попов.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове