Принудителният труд в Катар

Принудителният труд в Катар - картинка 1
Снимка: АФП

Тъмната страна на световното по футбол

Мръсната страна зад красивата игра: Работниците мигранти в Катар, работят по строителство и ремонт на стадиони, които са домакини на световното първенство по футбол през 2022. Претърпели злоупотреби и тежки нарушения на техните права - две години след организаторите на Световната купа са заложени в писмен вид, за да се гарантира благосъстоянието и условията на труд. Според доклад, публикуван от правозащитната организация "Амнести Интернешънъл".

Още интересни новини от света на кърпа Facebook външен бюро на Джеф

АФП
Снимка: АФП

Според доклада, десетки строителни работници от Непал и Индия са длъжни да плащат за набиране на средства в родните си страни, и когато стигнат до Катар в сгради, намиращи се на бедните. Нещо повече, работодателите в залива забраняват да напускат страната и им конфискуват паспортите.

Чуждестранните работници съставляват 94% от населението на емирството осем милиона жители (Снимка: АФП

Организация "Амнести", каза той са интервюирани 132 работници, които участват в реконструкцията на стадиона костюм (огромен спортен комплекс в Доха), което прави част от разходите за строителство на 200 $ млрд към държавите от Персийския залив да бъде домакин на четвъртфинала от световното първенство.

Се провежда реформи?

Изводите от доклада на правозащитната организация повдигат въпроси относно неотдавнашните реформи, че Катар е направил претенции по отношение на подобряване на работата и условията на живот на работниците мигранти.

Amnesty International
Снимка: Amnesty International

Хасан ал-Тоади, председател на организационния комитет на Световното първенство в Катар, заяви Амнести ". Посочи в доклада си случаи на престъпна небрежност от страна на някои от 5100-те строителни работници на стадионите. Цифра, която трябва да нарасне до седем пъти -36 хиляди служители в рамките на две години. "Аз винаги съм знаел, че ние не разполагаме с магическа пръчка, която може да уреди въпроса от самото начало" заяви той пред репортери в Доха Тоади миналия понеделник и добави,че Световното е "катализатор за промяна". "Ние сме за намаляване на различията ден след ден."

В доклада на "Амнести интернешънъл" има запис на злоупотреба от страна на подизпълнителите на стадиона костюм, който очевидно не са били разгледали от организаторите на турнира. В един случай, например, персонала на фирмата заплаши да откаже заплати и се оплакват на полицията за работниците мигранти да ги принудят да работят, което претендира "Амнести" е всъщност "принудителен труд".

АФП
Снимка: АФП

Подобрени условия "Извън контрол" и измъчван тайно

Ръководството на ФИФА (Световна асоциация по футбол) е под голям натиск да се гарантира, че Катар осигурява по-добри условия за работещите на територията. Преди работата в посока на Световното ще бъде обновен и ще достигне своя връх през 2017 г. "Амнести", каза Катар ще изисква властите да действат и да се гарантират нормални условията на труд, те са длъжни.

Мустафа Qadri, изследовател на Амнести"в Персийския залив, заяви, че в Катар са се подобрило в много видими аспекти условията на труд. Безопасността и кварталите на работниците от скрити злоупотреби, включително и заплахи към персонала и за неплащане на заплатите в съответствие с договорите,което там е ежедневие. Той каза: "В Катар, на работодателя все още контролира поминък на служителя е много широко".

Тъй като печели през 2010 г. бе домакин на Световното първенство по футбол, Катар прекарал десетки милиарди долари в изграждането на ново пристанище, метро и летище. Стотици хиляди работници от Южна Азия, между другото от Бангладеш, Индия и Непал, са били наети на работа и представляват 94 на сто от населението на емирството, което има 2,1 милиона жители.

Семейството иска да посети Непал след шума и получили разрешение

След най-голямата одит в света в условията на чуждестранни работници в Катар, на емирството, въведена миналата година процес електронен ТРЗ система и жалби на служителите създаден в случай работодателите им не им позволяват да напуснат страната. На практика, обаче, както бе споменато, нарушаване на правата на работниците мигранти продължава.

Седем непалски мъже, които са работили на стадиона Халифа, искат да се върнат в Израел, за да видят родината си. След като техните семейства след интензивно земетресение, което удари Непал през 2015. Но те казват, че работодателят им не им позволява да напуснат Катар. Друг служител казал шефът му извика към него и заплаши, че ще удържи заплатата му, след като той заяви, че иска да напусне емирството.

Нико, 32-годишният непалски работник мигрант стадион Халифа дворни територии. Той каза, че той не страда от грубо отношение към него, но добави, че знае останалите работници конфискували паспортите си."Катар върви напред и се развива много бързо, и всички - правителство и бизнес - трябва да покажат малко уважение към тези, които изграждат всичко," каза той.

Има случаи при които, съобщи "Амнести", работодателите не са били в състояние да подновят разрешенията за работа на служителите си, като са им налагали глоби. В други случаи, чуждестранни работници, които са дошли в Катар са задължени да плащат "такси за наемане на работа" - което е забранено от закона в Катар - вариращи от 500 до 4300 долара. Други били открити при пристигане в Катар, ще ги плащат по-ниски заплати от обещаното в страната им. Работниците, интервюирани от Амнести "заявиха, че основната им заплата е под $ 200 на месец плюс надбавки за около 50 долара за закупуване на храна.

АФП
Снимка: АФП

Един чуждестранен работник, който се опита да се върне обратно, заради забавянето на заплатата му. Шефът му го заплаши, че ще удържи заплатата му и той каза, че ще "продължи да работи или никога няма да си тръгне." Qadri каза, че вярва, че много служители са изправени пред същата ситуация. Той благодари на властите в Катар, че са предприети стъпки за подобряване на условията на труд, но каза, че те трябва да си поставят по-висок приоритет, като подготовката за турнира за Световното първенство. "Ясно е, че има проблем. Това, което те са направили, не е достатъчно, за да се предотвратят злоупотребите", каза Qadri пред Асошиейтед прес. "Това, което искаме да видим, е реални действия, а не извинения", каза той.

/36

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове