Признаваме македонската идентичност, ако Скопие признае българските си основи

Признаваме македонската идентичност, ако Скопие признае българските си основи - картинка 1

Решението за даването на зелена светлина за начало на преговори между ЕС и РС Македония трябва да бъде гласувано на 10 ноември

България ще признае македонския език и македонската идентичност, ако Северна Македония признае, че исторически те произтичат от български основи. Такъв компромис е предложил вчера българският посланик в ЕС на заседанието на съвета на посланиците (КОРЕПЕР) в Брюксел, съобщи днес електронното издание "Политико", като се позова на "високопоставен дипломат".

 

Външно все още не е достигнато разбирателство и компромис със Северна Македония, пише Offnews..

Вчера външният министър Екатерина Захариева също заяви, че "както ние признаваме реалността, така и те трябва да признаят миналото". В изявлението си Захариева изтъкна:

"Въпреки многото спекулации в пресата, преди всичко в Република Северна Македония - нито сме искали промяна на конституцията, каквито неща се чуха там, нито нашите претенции са нови, нито пък сме оспорвали правото за самоопределяне и правото на всеки един гражданин, включително и на гражданите на Република Северна Македония, нито правото да наричат езика както искат".

Решението за даването на зелена светлина за начало на преговори между ЕС и РС Македония трябва да бъде гласувано на 10 ноември на заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси. Дотогава трябва да бъде постигнат компромис или България може да блокира пътя на Скопие до Брюксел. Следващата седмица ще има среща на министрите на икономиката от Берлинския процес в София. В рамките на Берлинския процес предстоят още среща на външните министри на 9 ноември, която ще бъде последвана и от Срещата на върха по Берлинския процес на 10 ноември 2020 г. България и Македония в момента председателстват съвместно инициативата.

Берлинския процес е инициатива започната през 2014 г. от Германия и цели да подпомогне евроинтеграционния процес на Западните Балкани.

 

Според брюкселското издание на "Политико" предложената сделка е следната:

"България ще признае македонския като един от официалните езици на страната, а също ще признае македонската идентичност. В отговор Северна Македония ще трябва да признае "историческата истина", както е дефинирана от София, и да приеме, че съществуват български исторически основи, върху които са създадени македонската идентичност и официалният език".

Договорът за приятелство на Северна Македония и България, подписан през 2017 г., представлява рамка за решаване на всички разногласия между двете страни. Проблемите трябва да се решават, а не да се замитат под килима, заяви вчера външният министър Буяр Османи след работна закуска с българския посланик Ангел Ангелов и германския Анке Холщайн в Скопие. Османи каза пред журналисти, че "замитането под килима" на проблемите не означава, че те престават да съществуват, а напротив - прави ги по-големи и по-трудни за решаване в бъдеще. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове