Призрачните градове, станали жертви на наводнение

Призрачните градове, станали жертви на наводнение - картинка 1
Снимка: Shutterstock

Забележителни са!

Язовирите са почти толкова стари, колкото самата човешка цивилизация. Едва през миналия век човечеството започна да изгражда структури, които могат да потапят долини и да създават езера. Е, и да потапят цели градове в процеса, пише Gizmodo, цитиран от „obekti.bg”.

Само в Америка инженерите са наводнили стотици вече забравени селища в желанието си да създават генериращи енергия резервоари или такива, пълни с прясна вода.

Днес обаче, вследствие на недостига на вода, породен от промените в климата и увеличаването на търсенето, много от т.нар. „удавени градове“ започват да се появяват отново изпод водата – порутени и ръждиви.

Преди време Slate и Atlas Obscura успяха да ни отведе до малко изкуствено езеро в най-северната част на Италия, където една 700-годишна камбанария наднича над водата. Снимките вдъхновяват колегите ни от Gizmodo, които решават да подберат още подобни места. Оказва се, че потопените градове са толкова често явление, че често хората живеят до подобни места, без дори да подозират.

Ето някои от най-интересните.

Сейнт Томас под езерото Мийд

Всъщност, тук се намират няколко потопени селища, като Сейнт Томас е най-известното. Когато сушата довършва 80-годишното езеро, изпод пясъците се появяват основите и дори някои стени.

Вилариньо да Фурна

obekti.bg
Снимка: obekti.bg

Това е град, датиращ още от римски времена. Потопен е от инженерите през 1972 г. Любопитен факт – преди това да се случи, португалските власти дори не са подозирали за малкото общество от 300 души, живеещи на това място. Те са се управлявали от необичайна обществена политическа система, като някои историци спекулират, че датира още окупацията на вестготите.

Старата Петроландия

obekti.bg
Снимка: obekti.bg

Част от някогашните селища обаче е останала – арката на една църква, оставена на своеволията на водите.

Потопената църква на Потоси

obekti.bg
Снимка: obekti.bg

Град Потоси в Тачира, Венецуела, е наводнен през 1985 г., за да генерира хидроелектрическа енергия за района. Вследствие на водната криза обаче, руините на селището започват да се подават. Първа е неговата църква.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове