Пробив в лечението на рак: Над 94% от пациентите се излекуват напълно

Пробив в лечението на рак: Над 94% от пациентите се излекуват напълно - картинка 1

Изключителни резултати от експериментално лечение на някои видове рак на кръвта

8/ Това не е поредната плацебо рецепта, нито реклама за чудотворен лек, известен само на някой местен билкар. Става дума за съвсем сериозен пробив на учените от Центъра за изследване на рака в щата Вашингтон, който дава огромна надежда на болните от някои видове рак на кръвта, като левкемия и неходжкинов лимфом.

Екипът на д-р Стенли Ридъл използва специфична

технология, която превръща познатите на всички Т-клетки в изключително ефикасни убийци на ракови клетки.

Експерименталната терапия е толкова успешна, че изненадва дори самите учени, пише британският "The Guardian".

В експеримента участват 112 пациенти с рак на кръвта, за които до този момент медиците биха казали, че им остават по няколко месеца живот. В резултат на терапията с Т-клетки при 94% от пациентите с остра лимфобластна левкемия симптомите изчезват напълно. При 80% от пациентите с неходжкинов лимфом се наблюдава значително подобрение, а при 50% излекуването е пълно.

"Тези резултати са безпрецедентни в медицинската наука. Особено при пациенти в толкова напреднал стадий на заболяването - честно казано, и ние сме изумени",

казва д-р Ридъл. "Т-клетките са естествени убийци на враждебни за организма клетки. Те атакуват и разрушават всяка клетка в кръвта, която притежава чуждо ДНК. Но за да откриват и унищожават раковите клетки, трябва да бъдат модифицирани, да им се добавят специфични рецептори за клетките на конкретен вид рак", обяснява той.

Терапията се състои от няколко етапа. Първоначално от кръвта на пациента се извличат неговите собствени Т-клетки.

След това, чрез генна модификация те получават нужните рецептори за да откриват раковите клетки. Модифицираните Т-клетки се размножават и се връщат в организма на болния. Попаднали в кръвния поток, те откриват злокачествените клетки,

прихващат ги с модифицираните си рецептори и ги разрушават.

Д-р Киара Бонини, която е член на екипа, твърди, че не е виждала толкова обещаващи резултати през последните 15 години. "Има повод за оптимизъм, но има и още какво да научим за метода", казва тя. Причината за тази предпазливост е, че всичките им пациенти засега са терминално болни, т.е. такива, които не са имали никаква друга надежда освен експериментално лечение.

"Ще бъдем истински щастливи,  ако разберем, че нашата терапия помага на всеки етап от болестта,

но засега не знаем почти нищо за евентуалните странични ефекти от лечението. Но пък имаме "аванс" - поради състоянието на болните приложихме много висока концентрация на Т-клетки. Смятаме, че ефект ще има и с далеч по-малък брой модифицирани клетки, което ще намали риска от развиване на странични ефекти", допълва д-р Ридъл.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове