Пробив в лечението на рака на гърдата след забележително генетично откритие

Пробив в лечението на рака на гърдата след забележително генетично откритие - картинка 1
Пробив в лечението на рака на гърдата след забележително генетично откритие - картинка 2

Стъпка по-близо до персонализираните здравни грижи при тежкото раково заболяване

Най-новите изследвания на рака на гърдата може да доведат до по-персонализирана грижа за пациентите и да помогнат за по-нататъшно разбиране на причините за заболяването, заявиха учени, цитирани от The Independent. Проучване с участието на хора от цял свят е дало по-пълна картина на промените в ДНК при рак на гърдата, предоставяйки потенциални възможности за нови лечения. Изследването на 560 генома на рак на гърдата или пълни генетични кодове е разкрило появата на пет нови гени, свързани с болестта.

Резултатите, публикувани в Nature и Nature Communications, представят доказателства, че геномите на рака на гърдата са „силно индивидуални“, разказват изследователи от британския институт „Уелкъм Тръст Сангър“. Екипът е проучил геноми при различни пациенти, четирима от които са мъже, и се е фокусирал върху мутациите, които насърчават болестта да се развива и моделите - известни като мутационни подписи във всеки тумор.

Учените открили, че жените с гени, предразполагащи ги към по-висок риск от развитие на рак на гърдата и на яйчниците, имат изцяло различи едни от други геномни профили.

„В бъдеще, ние бихме искали да можем да профилираме отделни ракови геноми, така че да можем да идентифицираме конкретното лечение, което е най-вероятно да бъде успешно за дадена жена или мъж с диагноза рак на гърдата. Това е стъпка по-близо до персонализираните здравни грижи при раково заболяване“, каза д-р Серена Ник-Зайнал, която е ръководител на екипа от изследователи.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове