Продължава връщането на мигранти в Турция

Продължава връщането на мигранти в Турция - картинка 1

Германският канцлер подкрепи споразумението между ЕС и Анкара

45 мигранти от Пакистан са върнати в Турция от гръцкия остров Лесбос. Те са транспортирани с ферибот, съобщава „Ройтерс”. Това е втората партида мигранти, които Гърция връща на Турция съгласно споразумението между Европейския съюз и Анкара, за да се спре масовата миграция към Европа през Егейско море, информира "News.bg".

Документът, който влезе в сила от понеделник,  цели да помогне за хаотичния поток от мигранти и бежанци в Европейския съюз. Повечето от тях бягат от войната и бедността в Близкия изток, Африка и Азия. Миналата година броят на пристигналите надвиши 1 милион.

Почти 250 души са изпратени обратно от гръцките острови съгласно новия документ.

Друга лодка, превозваща по-голяма група мигранти, трябвало да напусне Лесбос по-късно днес.

Тези, които са напуснали острова в ранните часове, са от Пакистан, по информация от гръцката държавна телевизия.

Над 20 униформени турски полицаи посрещнали ферибота, след като акостирал на пристанището в турския град Дикили. Те били съпроводени от два турски плавателни съда на бреговата охрана.

Всички пакистанци на борда били мъже, информира турски официален представител.

Преди лодката да отплава от Лесбос, най-малко двама правозащитни активисти влезли във водата близо до малкия ферибот. Те увиснали на тежката верига на котвата и показвали знака „V” за победа, в опит да попречат на плавателния съд да отплава от пристанище Митилини за Турция. Те били издърпани от водата от гръцки брегови охранител.

Активистите твърдят, че сделката между ЕС и Турция засяга човешките права. Те застанали на входовете на пристанището, надували свирки и чукали по металните бариери в знак на протест.

Първата група от 202 мигранти, повечето от Пакистан и Афганистан, бяха върнати в Турция в понеделник.

Междувременно стана ясно, че канцлерът на ФРГ Ангела Меркел е изразила увереност, че масовият наплив на мигранти от Близкия Изток и Северна Африка принуждава Европа да промени утвърдената политика на съседство. Това предава Deutsche Welle, цитиран от "Фокус".

Съответното изявление германският канцлер направи на пресконференция преди началото на среща с представители на граждански организации, които отговарят за приема и подкрепата на бежанците в Германия.
„Трябва да провеждаме съвършено друга политика на съседство“, заяви Меркел. Без да дава допълнителни подробности за предложението си, германският канцлер настоя ЕС да се стреми към осигуряването на условия, които да гарантират стабилността в държавите от тези два региона. От това следва, че Брюксел трябва да повиши мерките за сигурност и охрана на външните граници на Общността, призова Меркел.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове