Проект МКС/ISS: Началото

Проект МКС/ISS: Началото - картинка 1

Международната космическа станция все още е най-големият проект на човечеството извън планетата Зема

На 20 ноември 1998 г. е изстрелян първият модул на Международната космическа станция - „Заря”.

Станцията е съвместен проект на пет космически агенции - Националното управление на САЩ по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА), Федералната космическа агенция на Русия, Японската агенция за аерокосмически изследвания, Канадската космическа агенция, Европейската космическа агенция.  Изграждането й започва през 1998 г.

Първият компонент на станцията е на орбита от 20 ноември 1998 г.

Впоследствие са добавени още два, преди да бъде изпратен първият екипаж, който пристига на станцията на 2 ноември 2000 г. и се състои от американския астронавт Уилям Шепърд и двама руски космонавти - Юрий Гидзенко и Сергей Крикальов.  

„Заря” осигурява електричество, складово пространство и е ръководна точка за първоначалните етапи от изграждането на МКС. „Заря” е изстреляна с руската ракета „Протон” от космодрума Байконур в Казахстан.  

Модулът е собственост на САЩ, но е построен в периода 1994-1998 г. в Москва, Русия.

„Заря” е част от плана за замяна на сделката с Локхийд Мартин за Bus-1, защото е много по-евтин (220 млн. долара срещу 450 млн. долара за проекта на Локхийд).

Като част от договора, компания „Хруничев” построява част от идентичен модул (наричан FGB-2) с цел продължение на проекта. След като е изстреляна „Заря” на 4 декември същата година с полет STS-88 е изстрелян и американския модул „Юнити”, който се свързва с руския модул.

Изстрелването на руския обслужващ модул „Звезда” закъснява с близо две години.

Изстрелян е чак на 12 юли 2000 г. и е скачен на 26 юли.  

Всъщност МКС представлява обединение на планирани преди това независими космически станции, основно руската „Мир 2” (наследник на космическа станция „Мир”), Космическата станция „Фрийдъм“” на САЩ и планираният европейски „Кълъмбъс”, целящи осигуряване на

постоянно човешко присъствие в космоса.  

Станцията е завършена към края на 2011 г. с изключение на руския сегмент и се очаква да функционира поне до 2020 г. Към днешна дата тя е най-голямото съоръжение в космоса, което е било изграждано досега.   Любопитен факт е, че

името „Международна космическа станция” представлява компромис, сложил край на споровете за подходящо име на станцията.

Първоначално предложеното име „Космическа станция Алфа” е отхвърлено от Русия, понеже то би намеквало, че станцията ще бъде нещо съвършено ново, като се има предвид, че Съветският съюз вече е използвал осем орбитални станции преди извеждането на МКС в орбита. Руското предложение станцията да се нарече „Атлант” от своя страна е отхвърлено от Съединените щати, поради опасения в сходство с „Атлантида”, името на легендарния континент, потънал в океана. Използването на „Атлант” също би причинило объркване с американската совалка „Атлантис”.

С какво друго остава тази дата в историята:

1541 г. - Жан Калвин представя теорията си за реформиране на църквата.

1818 г. - Симон Боливар обявява Венецуела за независима държава.
1872 г. - В Солун Неделя Петкова основава женското дружество Възрождение, което дава начало на девическото образование в България.
1910 г. - В Мексико избухва буржоазна революция.
1914 г. - България обявява неутралитет в Първата световна война.
1917 г. - Първата световна война: Великобритания за първи път използва танкове в бойните действия.

1926 г. - Великобритания предоставя на Канада, Австралия, Нова Зеландия и ЮАР правото на самоопределение.
1940 г. - Втората световна война: Унгария се присъединява към Тристранния пакт.
1945 г. - Започват Нюрнбергските процеси, които са съдебни дела срещу 24 видни нацистки военнопрестъпници от Втората световна война, 12 от които са осъдени на смърт.

1959 г. - Общата асамблея на ООН приема Декларация за правата на детето.
1962 г. - Карибската криза: След като СССР приключва с демонтажа на ядрените си установки в Куба, САЩ вдига блокадата на Карибските острови.

1979 г. - Около 200 сунитски мюсюлмани превземат мюсюлманския храм Кааба в Мека, Саудитска Арабия, по време на поклонението и вземат около 6 000 заложника. Правителството на Саудитска Арабия получава помощ от френските специални сили за потушаване на въстанието. 

1985 г. - Пуснат е Microsoft Windows 1.0.


1989 г. - Нежната революция: Броят на протестиращите в Прага, Чехословакия, нараства от 200 000 предния ден, до половин милион.

1990 г. - Арестуван е украинския сериен убиец Андрей Чикатило (виж гладомор).

2003 г. - В Истанбул избухват няколко бомби като антентат срещу британски институции, при което загиват 27 души.


2003 г. - В Москва е учредено международно евразийско движение.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове