Проф. Дичев: Властта вече много прилича на комунистическата

Проф. Дичев: Властта вече много прилича на комунистическата - картинка 1

На изборите ГЕРБ и т.нар. Патриоти ще платят с лихвите това, което се случва, коментира преподавателят в СУ

Бойко Борисов се опитва отчаяно да се дистанцира от това, което става. Властта вече изключително много прилича на комунистическата и на изборите ГЕРБ и тъй наречените Патриоти ще платят с лихвите това, което се случва. Това каза пред БНР културният антрополог и преподавател в СУ проф. Ивайло Дичев.

"Бойко Борисов отчаяно се опитва да се дистанцира от това, което става. А какво става? Властта вече изключително много прилича на комунистическата, т.е. сливане на едрия бизнес с цялата политическа власт, и една съдебна власт, прокуратура по-специално, която арестува преди да си е измислила за какво точно да обвини хората. И медии, които манипулират и лъжат. Към това се добавя и насилието, и то все повече, крачка по крачка, то става все по-видимо и все по-брутално", описа ситуацията Дичев.

За конференцията на ГЕРБ от оня ден той коментира:

"Тя бе абсурдна, защото не стана много ясно защо не си говорят помежду си тези делегати, защото са дошли само да изслушат една реч и да ръкопляскат. Но тази реч бе изцяло засенчена от побоищата, които техни симпатизанти организираха над хора и журналисти".

Стъпка по стъпка насилието се увеличава, каза проф. Дичев по повод вдигането на палатковите лагери в страната.

"Вярно, че пак по асоциация на миналото, различни работнически колективи писаха възмутени писма, едно време в "Работническо дело" публикуваха такива писма да се осъдят враговете на народа", направи аналогия той. Протестите започнаха с побоища над две момчета, абсолютно безсмислени и глупави, Борисов си ги призна, между другото, и днес абсолютно безсмислено арестуваха 12 души", посочи Дичев.

"Борисов се мъчи да остани настрани от това.  Пуснал е напред този брутален човек Валери Симеонов, който и без това разчита на такива хора, които обичат насилието и някакси ако се може да остане назад. Даже самата му идея да направи правителство без негово собствено участие е в тази посока. Не знам дали ще му се получи -  каза още проф. Дичев. - Мисля, че правителството е решило да обърне другата страна. Връщаме се към миналото, когато нямаше възможност да се протестира и да се изказва мнение. Но все пак идват избори, предсрочни или не, и на тях ще бъде платено с лихвите и от ГЕРБ и от тези т.нар. Патриоти, които ще изчезнат от полезрението".

Според Дичев днешната акция безспорно ще е минус за управляващите. Играта на Борисов той описа така:

"Борисов се опитва да се скрие и да се изкара човек, който е обвързан с някакви договори, с нещо, което трябва да свърши за Ковид и ние да му съчувстваме, понеже той за нас го прави, а по-лесно за него е да си отиде. Борисов е популист, той се прави на слаб, за да бъде силен, но не знам доколко му се получава в момента. Досега 10 години успява да играе тази игра, досега успява да се представи като човек, който отстъпва, който слуша хората. В момента виждаме, че се мъчи да прехвърли цялата отговорност върху някакви други сили - дали е Симеонов, дали е Пеевски, ще разберем по-нататък".

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове