Проф. Димитър Иванов: Количеството на участниците не е качествена характеристика на протеста

Проф. Димитър Иванов: Количеството на участниците не е качествена характеристика на протеста - картинка 1

Качествената характеристика – това е възможността гражданите да бъдат чути; да бъде чуто тяхното недоволство, както у нас, така и по света

Каква върла и същевременно свръх евтина манипулация се извършва непрестанно от страна на медии, нестабилно разкрачени в обществените си позиции – срещу протестите, срещу всеки, който подкрепя протестите, срещу участниците в тях!

Можел ли президентът да заема страната на част от обществото срещу друга част, с обвинения за мафия, автокрация и репресии, маскирайки малък градски бунт, организиран с активната помощ на партии, партийки, маргинали и т.н.?

Ами, Дами и Господа от медиите, от политическите лобита, от управляващата коалиция, Вие явно нищо не помните.

Ако така мислехте и през 1989 г., то политическата промяна у нас може би нямаше да стане.

Знаете ли с колко души тя започна?

С не повече от 8 души, събрали се да защитят гражданите на град Русе заради замърсяването на въздуха от един завод в Гюргево!

Имаше ли тогава опозиция в България? Нямаше. Даже нямаше и партийки и маргинали.

И никой тогава, даже и от „омразната и тоталитарна“ комунистическа върхушка, не си позволи да обиди тези хора, да ги нарече евтини, пияни маргинали.

Така че, преди да говорите глупости, да обиждате млади и стари - прочетете историята на големите социални трансформирания.

Те, всичките са започвали от малки групи, слабо свързани една с друга, но обединени от една цел – да извършат трансформацията. Така е във Франция със sans-culottes, които започват де-факто Френската Революция, така е с борбата за женските избирателни и граждански права в САЩ, така бе и със цветните революции в Централна и Източна Европа.

Количеството на участниците в протестите не е качествена характеристика на протеста. Качествената характеристика – това е възможността гражданите да бъдат чути; да бъде чуто тяхното недоволство, както у нас, така и по света.

Една революция не започва с програма, но започва с ясни, конкретни искания. Както е и сега. Оставка на правителството. Оставка на неговият лидер. Оставка на главният прокурор. Демократични реформи.

Кое не е ясно?

Не е ли ясно, че нито чужди инвеститори, нито стратегически фирми, нито инвестиционни фондове искат да припарят в страната ни, знаейки, че имаме едно правителство от диктаторски тип, с авторитарен тип управление; знаейки за налаганата масово корупция; знаейки за неспазването на законите; знаейки за подчинения на политическата воля и желания, и неглижиран частен сектор. И от това, икономиката ни вече над десет години страда.

Нима не е ясно, че нормална пазарна икономика в страната ни няма?

Нима не е ясно, че „невидимата ръка“ на пазара, според Адам Смит е заменена с множество станали задължителни видими и ясни ръце, монополизирали огромни сектори от икономиката ни?

Нима не е ясно, за тези които все още помнят, че за подобен тип политико-икономически отношения при социализмът не можеше даже и да „се мечтае“?

На какво сме се превърнали? Не се ли вижда?

На една даже по-лоша икономика от типа на Лукашенко, от Беларусия. Където поне има ред и строга администрация.

Нима лидерите на ЕС не виждат накъде се е люшнало - за съжаление, - развитието на България?

Нима не разбират това?

Нима Международният Валутен Фонд, Световната Банка, международните финансови пазари не виждат това? Не чуват какво става с България?

Разбира се, че чуват.

Разбира се, че Г-жа Кристалина Георгиева би следвало да е напълно наясно, че по този начин и чрез този тотално погрешен политико-икономически модел, родната й икономика няма как да просперира.

Не вижда ли, че частният сектор у нас е под ботуша на една власт, не даваща възможност на предприемаческият дух у нас да се разгърне.

Че за сметка на частният сектор, инжектирахме съзнателен политически адреналин в създаването на една политически лоялна централна и местна администрация, готова да гласува автоматично, за този, който я поддържа и регулярно й увеличава заплатите.

Тези, които поне малко разбират от икономика, не им ли е ясно, че няма никаква икономическа логика, заплащането в публичния сектор да е по-голямо от това в частния сектор.

Тогава, какъв е отговорът?

Европейският Съвет, европейските институции следва да се ангажират с това, което се случва с България. МВФ и Световната Банка, всички международни институции, които имат своята съществена роля за развитието и прогреса на страните, особено днес в условията на световна криза.

Значимостта на подобно ангажиране не трябва да се подценява от никого.

И българските момчета и момичета, студенти в известни чужди университети, цялата българска общност, живееща в чужбина, следва да бъде ангажирана с необходимата промяна в България. И това е съдбовна мисия за всеки български родолюбец, независимо дали е ляв, десен, зелен, жълт или безпартиен. Над партийните знамена се вее флагът на България.

Нека да не бъркаме и да не идентифицираме желанието за промяна с ценностите, които това желание и различните участници в протестите искат да представляват. Тези ценности, разбира се, че ще се приоритизират, координират, прецизират и организират в една ясна, открита и отговорна национална програма за развитие.

И пак ще повторя, не протестърите, а България няма време за губене. Няма време за влизане в поредния капан на политически дебати.

Историята се прави от тези, които могат да дефинират един път напред и да убедят другите, даже и тези, които отначало са скептични, че за всеки си струва да тръгне по този път.

И именно в това, държавният глава, разбрал болките на нацията, - е истински държавник и обединител. Обединител и лидер на тези, които искат да видят България – социално справедлива, икономически – мощна, международно – уважавана. Страна и икономика с проспериращ народ.

Проф. Димитър М. Иванов
Доктор на икономическите науки
16 август, 2020
Лондон - София

Източник: Facebook

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове