Произход и история на сладоледа

Произход и история на сладоледа - картинка 1

Първите сладоледи се появяват в Древна Персия преди около 2500 години

Горещите лета и екстремните жеги винаги карат хората да потърсят спасение и начин да се охладят. Този стремеж даде възможност за създаване на много иновативни технически устройства и традиции, но само един елемент от тях успя да улови въображението и желанията ни, давайки време на всеки да се наслади на моментите си на слънце и да се охлади - така, както никога досега. Това е любимият на всички ни сладолед. 

Историята на сладоледа последва възхода на съвременните човешки цивилизации. Първите сладоледи се появяват в Древна Персия преди около 2500 години, а в онези ранни времена всички се основавали на подсладената вода, която е била заледена, смилана на малки парченца и след това украсена с различни дегустационни гарнитури и плодове. Тази традиция на производството на сладолед бавно достигнала гръцката и римската империя, където сладоледите били посрещани с отворени ръце и се използвали либерално от римското благородство, което имало нужни пари за финансиране на много скъп процес на производство. За съжаление след падането на Римската империя организираният транспорт на лед от планини до градовете спира.

През 13-ти и 14-ти век Италия е била център на търговията с Близкия изток и Азия, а контактът им с нови и иновативни рецепти за сладолед дава възможност това лятно лакомство да се разпространи бавно в цяла Европа. Катрин д'Медичи заминава за Франция, за да се омъжи за херцог де Орлеан (бъдещ крал на Франция) през 1533 г. и представя сладоледа.

Северноамериканските улични търговци започнали да продават сладолед само няколко десетилетия след Франция и Англия, а индустриалната революция бавно, но сигурно започнала работа по решаване на проблемите на непрекъснатото охлаждане. Решаването на този проблем идва едва през 1926 г., когато непрекъснатото охлаждане най-накрая се превръща в реалност с електрически фризери.

Интересни факти за сладоледа:

- Римският император Нерон обожава сладолед. Той създава голяма верига от бегачи, които да носят свеж лед от планината в най-големите градове на Рим.

- Марко Поло запознава Европа със сладоледа на базата на мляко в края на 13 век.

- Един сладолед конус може да бъде изяден с 50 близания.

- САЩ са най-големият производител и потребител на сладолед в света.

- 90% от американските домакинства ядат сладолед.

- Най-известните видове сладолед са Джелато, Неаполитан, Сорбет, пръчка и конус.

- Първият конус за сладолед е създаден по време на Световния панаир в Сейнт Луис.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Блогове