Проклятието на село Цонево

Проклятието на село Цонево - картинка 1

Обитателите на селото твърдят, че чуват неспокойните души на мъртвите да бродят из селото

Селото се намира в област Варна и е създадено от българи, турци и цигани, придошли от съседните села. При създаването било отделено специално място за изграждането на църква, но дълги години никой не се заемал със строежа ѝ. И тъй като мястото пустеело, през 1967 г. било отстъпено на младо семейство, което си построило къща там.

Жената била чуждоземка, станала учителка в местното училище, омъжила се за местен момък. Те били честни и трудолюбиви. Една сутрин те се връщали от празника на Военоморските сили във Варна със своя запорожец. За зла участ на жп прелеза при село Султанци били премазани от минаващия влак.

След този случай къщата била заселена от друго семейство. Мъжът бил комбайнер, а съпругата му му помагала в работата. Един ден, докато двамата жънели край моста над река Камчия към с. Величково, се извила страхотна лятна буря. Те се скрили под комбайна, но били изпепелени от мълния.

Мъжът в третото семейство, който се заселило в къщата - учителя от Варна Владимир Лозенко, се зарекъл да премахне черната прокоба от имота. Той заклал черна кокошка и намазал праговете на къщата с кръвта ѝ. В дома заселил черна и бяла котка. Един ден той намерил черната котка убита и бил сигурен, че доброто е надвило злото. Няколко години след това той умира сравнително млад.

Последния обитател на къщата бил бай Кънчо, който отдавна е покойник по неизяснени причини. По-старите обитатели на селото твърдят, че често чуват неспокойните души на покойниците да бродят из селото.

Преди 6 години християните в Цонево най-после успели да изградят малък храм. Нещастията обаче не свършват, тъй като в селото все още има твърде много смъртни случаи, причинени от злополуки.

Преди няколко години човек се дави в язовира до селото.

Изпратените водолази обаче никога повече няма да се върнат на мястото. Те разказват, че когато се спуснали на дъното видели огромни сомове, борещи се помежду си за останките на труп, а очите им светели зловещо в тъмните води. Разказът е потвърден и от тримата водолази.

Прокълнатата къща в с. Цонево може да бъде видяна и днес. Само старата каруца в двора ѝ обаче напомня за някогашният живот там.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове