Прокуратурата иска 4 години затвор за Саркози

Прокуратурата иска 4 години затвор за Саркози - картинка 1

Обвинението предлага 2 от тях да бъдат условно

В процеса за корупция срещу бившия френски президент Никола Саркози прокуратурата поиска четири години затвор за подсъдимия, като две от тях бъдат условни, съобщиха тази вечер няколко френски медии, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Саркози и дългогодишният му адвокат Тиери Ерзог са обвинени в корупция и търговия с влияние заради опита им през 2014 г. да подкупят прокурора Жилбер Азибер. Целта им е била до получат секретна информация по друго разследване за финансиране на предизборна кампания. 

Саркози отхвърли всички обвинения в корупция. Обвиненията се основават на записани телефонни разговори между политика и адвоката му.

Той беше президент на Франция от 2007 до 2012 г. Саркози твърди, че са били подслушани 3700 негови лични разговора. Какво съм направил, за да заслужа това, попита риторично бившият държавен глава.

Подсъдимите Саркози, Ерзог и Азибер може да получат до 10 години затвор и да им бъдат наложени глоби от 1 милион евро.

По-рано прокуратурата отрече обвинението да е отмъщение на политически врагове.

Никой тук не се опитва да си отмъсти на бивш президент на републиката, каза главният следовател от финансовата прокуратура Жан-Франсоа Бонер, цитиран от Франс прес.

Бонер изтъкна, че като всеки гражданин Саркози има права, но трябва също да спазва закона, защото сме конституционна държава.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Book Face

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове