Прокуратурата контраатакува: Иззе още от колекцията на Божков

Прокуратурата контраатакува: Иззе още от колекцията на Божков - картинка 1

Лъжат, това са кадри от февруари, а ги представят за актуални, отговори укриващият се в Дубай бизнесмен

Само час, след като Васил Божков пусна поредните си съобщения за схеми, с които е бил изнудван да плаща такса "спокойствие", прокуратурата контраатакува. Бяха иззети множество артефакти от офисите на установилия се в Дубай бизнесмен и колекционер, срещу когото има повдигнати 18 обвинения.

Ето какво съобщи прокуратурата за действията си, като го придружи и с множество снимки:

"Специализираната прокуратура продължава действията по разследването в офисите на обвиняемия Васил Божков на ул. „Московска“ 43 в столицата. - В приземни помещения в сградата са намерени и иззети множество нови предмети, носещи признаците на културно-исторически ценности, които са с неизяснен произход и в нереставриран вид.

Намерени и иззети са фрагменти, апликации, халки, фибули, върхове на копия, които носят белезите на културно-исторически ценности. Те са били съхранявани в пълно несъответствие с международните стандарти за опазването им.

Специализираната прокуратура ще продължи занапред действията си по документиране на престъпни деяния срещу културно-историческото наследство на Република България при строго спазване на правилата за опазване и съхраняване на намерените и иззети предмети."

В офисите на Божков са открити "хиляди" предмети, а едва около 200 са били регистрирани по реда на закона и са законна частна колекция, обясни още вчера прокурор Ангел Кънев от Специализираната прокуратура.

"В сградата на "Московска", където и в момента се извършват действия от разследващите, са открити хиляди, десетки хиляди вещи, които притежават белези на културно-исторически ценности. Те са натрупани в кашони, найлонови торби, на рафтове. Във всички стаи, включително в гаражи и подземия. Всичките не са регистрирани в Министерството на културата и не могат да се водят законна колекция. Те се изземват, защото според закона, нерегистрирани вещи с тези белези са незаконни", поясни той пред БНТ. 

Прокурорът уверява, че за съхранението прокуратурата се консултира с най-добрите експерти в страната. Ценностите се съхранявали в Националния исторически музей.

"Съхраняват се по предвидения ред, за разлика от обвиняемия Божков, който категорично не ги съхранявал по правилния начин. Това се потвърди категорично. Ние показахме и снимки как сме ги заварили. В кашони, включително и със земна маса. Надписани с прякори на лица, които се занимават с иманярство", добави Кънев.

За частната колекция на Васил Божков прокуратурата твърди, че има данни и доказателства, че тя с незаконно придобит произход - през чужди аукциони в Германия, Швейцария и Англия. 

Малко по-късно Васил Божков реагира с нова публикация във "Фейсбук".

Той твърди, че акцията в офисите му не е от днес, а прокуратурата показва кадри от февруари. Освен това обвинява органите, че са принуждавали служителите на фондация "Тракия" да вадят антики от хранилищата и да ги слагат на земята, за да изглеждат занемарени и несъхранявани по надлежния ред.

"Днес Прокуратурата показа снимки от февруарските си грабежи, представяйки ги като актуални. За да заснемат публикуваните кадри, на 5 февруари са принуждавали служители на Фондация „Тракия“ да вадят предмети от хранилищата и да ги оставят по земята. Тези свидетелства също са включени в заведените дела.", написа Божков.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

„Демократична България“

30.19%

ГЕРБ-СДС

15.09%

„Има такъв народ“

13.21%

БСП

11.32%

Не съм решил още...

9.43%

"Възраждане"

7.55%

Няма да гласувам

5.66%

„Изправи се! Мутри, вън!“

3.77%

Друга партия или коалиция

3.77%

ДПС

0.00%

ВМРО

0.00%

„Републиканци за България“

0.00%

Блогове