Прокуратурата: Няма следи от насилие по тялото на мъртвия палестински терорист

Протестиращи палестинци от Западния бряг обвиниха посолството си в София и България за смъртта на Омар Зайед

8/ Всички наранявания по тялото на Омар Зайед са причинени от падането от третия етаж на сградата на посолството. Няма огнестрелни или прободни рани, както и следи от друг вид насилие, съобщи говорител на българската прокуратура.

Българските власти отричат първоначалните информации за огнестрелна рана в горната част на тялото, според информация от прокуратурата

сериозна травма в главата вероятно е причина за смъртта на палестинеца, от падането е счупен и единият му крак.

Въпреки това, органите продължават да разследват и вариант за насилствена смърт, като допускат, че Зайед може да е бутнат или хвърлен от сградата на палестинското посолство в София.

От общността на палестинците в България са убедени, че става дума за убийство, извършено от израелските тайни служби Мосад. Вчера в Дженин, родния град на терориста на Западния бряг се проведе протестно шествие.

Представители на

Народният фронт за освобождение на Палестина (НФОП) също обвиниха Мосад, че е убила Зайед.

Ахмед Зайед, брат на Омар, заяви, че за смъртта му са отговорни както хората в палестинското посолство, които не се отнесли сериозно към опасността, така и властите в България. Днес у нас пристига комисия, назначена от президентството на Палестина, която да разследва случая заедно с българските власти.

Омар Зайед беше издирван от израелските власти, за да изтърпи присъдата си – доживотен затвор, за убийството през 1986 г. на израелски студент.

През 1990 г. той избягал от военна болница и след като минал през няколко държави, се установил в България. От 2012 г. има разрешение за постоянно пребиваване в страната. Женен е за българка, с която имат три деца.

Въпросът за екстрадицията на Зайед е бил повдигнат при посещението на премиера Бойко Борисов в Израел и Палестина преди дни, каза самият Борисов. Той обаче е заявил на двете страни, че това трябва да се случи по законов път.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове