Прокуратурата: Омар Зайед не е убит

Той беше открит мъртъв в двора на палестинското посолство в София на 26-ти февруари

5/Прокуратурата засега отхвърля версията, че издирваният от Израел палестинец Омар Зайед е бил убит в София. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров в понеделник, съобщава "Mediapool".

Той обяви, че според резултатите от аутопсията причината за смъртта на палестинеца е падане от третия етаж. Както е известно, Зайед бе открит мъртъв в двора на палестинското посолство в София на 26 февруари, като първоначалният сигнал за инцидента бе за извършено убийство.

"За момента ние не считаме, че става въпрос за убийство", добави Цацаров в отговор на въпрос дали резултатите от аутопсията означават, че прокуратурата отхвърля версията за насилствена смърт.


По думите му градският прокурор Христо Динев вече е провел среща с палестинската делегация, пристигнала в България, за да проучи обстоятелствата около трагичния инцидент. Главният прокурор обаче уточни, че Наказателно-процесуалният кодекс не позволява по случая да бъдат разкривани подробности от разследването. Те ще бъдат предоставени на близките на Зайед, след като производството приключи, увери Цацаров.

Миналата седмица семейството на палестинеца организираха два протеста – пред посолството и пред Съдебната палата, на които настояха разследващите да обявят причините за смъртта му, като предупредиха, че в противен случай ще сезират европейските институции за случая.

През 1986 г. Омар Зайед, заедно с брат му Ахмед и трети палестинец са осъдени на доживотен затвор за предумишлено убийство на еврейски студент в Стария град на Ерусалим. През 1990 г. е настанен в болница във Витлеем, на Западния бряг, след като обявил гладна стачка. Оттам Зайед бяга и след като минава през няколко арабски страни, се установява в България през 1994 г.

През декември м.г. Израел официално поиска Зайед да бъде екстрадиран от България. Междувременно мъжът се мести в палестинското посолство, докато неговите адвокати водят битка срещу искането за екстрадиция.

Брат му Ахмед и третият палестинец са освободени още през 2011 г. в съответствие със сделката за размяна на палестински затворници за израелския войник Гилад Шалит, държан за заложник от палестинското ислямистко движение Хамас в продължение на пет години.

Омар Зайед загина само ден след завръщането на премиера Бойко Борисов от посещение в Израел и палестинските територии. По този повод той коментира, че въпросът за исканата екстрадиция на мъжа е бил повдигнат по време на визитата и от израелското правителство, и от палестинската автономна власт.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове