Прокуратурата проверява шефа на НСО за злоупотреби

Прокуратурата проверява шефа на НСО за злоупотреби - картинка 1

През годините стана ясно, че службата е готова на всичко, за да угоди на властимащите

Прокуратурата проверява началника на Националната служба за охрана (НСО) Ангел Антонов за злоупотреби, съобщава OFFNews.

Проверката е започнала по сигнали на служители в НСО, които са съобщили за разхищение на средства. Подобна реакция не е неочаквана, тъй като в службата от месеци съществува напрежение сред ръководния състав.

Говорителят на Военно-окръжна прокуратура – София полк. Елин Алексов казва, че „има проверка, касаеща НСО“. Той отказа да даде повече подробности и дали проверката касае лично Антонов и поясни, че ако бъдат установени нередности, от държавното обвинение ще оповестят това.

През годините стана ясно, че службата е готова на всичко, за да угоди на властимащите

Службата беше намесена в скандала със скъпите джипове на държавните горски стопанства. Тогава стана ясно, че вместо по предназначение автомобилите се използват от НСО. Нещо повече - лично премиерът Бойко Борисов шофираше един от тях. Джиповете били предадени в НСО след по-малко от три месеца от получаването им. Това станало с писмо на началника Антонов.

В същото време през последните години е утвърдена практиката лично премиерът да шофира автомобил на службата - нещо, което е в разрез с всички норми за работа на НСО.

Преди Нова година името на началника на НСО се появи отново във връзка с намеренията на президента Румен Радев да го отстрани от поста. Този опит обаче беше пресечен след появата на медийни публикации, които извадиха на светло опитите на президентската администрация да проведе съгласувателна процедура с администрацията на Министерския съвет.

Преди да поеме НСО Антонов беше директор на Главна дирекция „Национална полиция“, но при правителството на Пламен Орешарски беше отстранен от тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев. Антонов получи генералски пагони в мандата на президента Росен Плевнелиев при опорочена процедура по силата на постановление на Министерския съвет, което приравнява полицейските длъжности във военни звания. Важен детайл тук е, че постановлението важи за резервисти от МВР и ДАНС, какъвто Антонов не беше към онзи момент. Въпреки че той беше заведен като резервист от Въоръжените сили, към този момент той все още се водеше на реална служба в МВР като държавен служител. По този начин той не покриваше изискванията на въпросното постановление на Министерския съвет.

Нещо повече, за да бъде "напаснат" на изискванията, Антонов стана част от резерва на армията по текст от Закона за отбраната, който важи само за военно време. 

От престараване за назначаването му на всяка цена от администрациите на МС и на президента тогава не съобразиха, че Антонов ще получи военно звание, което е с една степен по-висока от тази, която се изисква за началник на НСО. Тази ситуация беше в разрез със Закона за отбраната, което наложи три месеца след назначаването на Антонов президентът Росен Плевнелиев да промени друг указ, с който се определят изискванията за военни звания за отделните служби. Така официана Антонов беше "закован" за поста.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове