Прокуратурата се е отказала да разследва Пеевски по 14 преписки

Прокуратурата се е отказала да разследва Пеевски по 14 преписки - картинка 1

Това беше последното заседание на временната комисия „Магнитски“, тъй като предстои президентът да разпусне Народното събрание утре

14 проверки срещу Делян Пеевски не са стигнали доникъде, защото прокурорите не са открили нищо нередно в дейността му. Това стана ясно във вторник от отговор на държавното обвинение до временната парламентарна комисия "Магнитски".

Целта на комисията е да установява факти за действията на компетентните органи във връзка с хората и фирмите, санкционирани по закона “Магнитски”. Става дума за санкциите, които по-рано САЩ наложиха на Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков и 64 компании, свързани с тях, заради корупция.

От писмо на прокуратурата до комисията става ясно, че всички преписки срещу Делян Пеевски с изключение на една са приключили с постановления за отказ от образуване на досъдебно производство. Единственото заведено досъдебно производство е било прекратено през 2007 г.

Срещу хазартния бизнесмен Васил Божков прокуратурата е образувала 9 преписки, като по четири от тях са образувани досъдебни производства. Срещу Илко Желязков не е имало образувани преписки.

Снети са обяснения от Делян Пеевски и Илко Желязков. Няма снети обяснения от Божков, тъй като “същият се укрива в страна извън ЕС”, пише държавното обвинение.

От отговора на прокуратурата обаче не става ясно колко от проверките са започнали преди и колко след обявяването на американските санкции на 2 юни.

По-рано през деня Комисията реши да изиска допълнителна информация за това дали в 46-я парламент има народни представители, финансирани от хората или фирмите, засегнати от мерките по закона “Магнитски”.

Това би било в нарушение на правилата, описани в американския закон. Те целят силно да ограничат възможността на тримата санкционирани да работят с други хора и бизнеси. Мерките засягат не само собствеността и банковите сметки на Пеевски, Божков и Желкязков, но и възможността им изобщо да развиват дейност почти навсякъде по света.

Това беше последното заседание на временната комисия „Магнитски“, тъй като предстои президентът да разпусне Народното събрание в четвъртък, 16 септември, като насрочи извънредни избори.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове