Прокурори ще ровят в банкови сметки по списъка "Бобоков"

Прокурори ще ровят в банкови сметки по списъка "Бобоков" - картинка 1

Прокуратурата ще използва хвърчащия списък, открит в дома на бизнесмена Атанас Бобоков, за да поиска достъп до банкови сметки и да разпитва посочени в него хора. Това стана ясно от участие на зам.шефът на специализираната прокуратура Ангел Кънев в сутрешния блок на БНТ. "Ще извършим редица дей…

Прокуратурата ще използва хвърчащия списък, открит в дома на бизнесмена Атанас Бобоков, за да поиска достъп до банкови сметки и да разпитва посочени в него хора. Това стана ясно от участие на зам.шефът на специализираната прокуратура Ангел Кънев в сутрешния блок на БНТ.

"Ще извършим редица действия по разследване, свързани с разкриване на банкови тайни не само в страната, но най-вече в чужбина, за да изясним дали действително посочените суми са имали движение в страната и в чужбина", обяви Кънев.

Той допълни, че част от хората в списъка ще бъдат разпитани. Кънев намекна, че прокуратурата има различна версия за списъка от тази на Атанас Бобоков, но не може да ги разкрие без разрешение от наблюдаващите прокурори.

Вчера в съда Атанас Бобоков каза, че лично е съставил списъка, като си е водил записки от книгата на Григор Лилов за най-богатите българи. Преди ден премиерът Бойко Борисов отказа коментар с аргумента, че всеки, включително и той, може да си направи такъв списък и да кара хората да коментират.

"То сега всеки бизнесмен може да си напише списък и да си го сложи в касата. И аз мога да кажа - за кмета на Поморие - 1000 лв., за Горанов - 2000, за Нанков - 3000. Аз не искам да коментирам, задържаният да каже какъв е този списък", каза Борисов.

Изявленията на Кънев обясняват защо прокуратурата побърза да публикува списъка. В събота държавното обвинение обяви, че от апартамента на Атанас Бобоков е иззета "цветна снимка, на гърба на която има изписани имена, които съответстват на имената на публично известни личности в обществото. Срещу имената на всеки от тях на ръка са записани големи суми пари - 70 милиона долара, 100 милиона лева, 120 милиона лева, 300 милиона лева". По-късно от прокуратурата разпространиха фотокопие на гърба на въпросната снимка. И до момента обаче държавното обвинение отказва да покаже самата снимка.

От самото начало личеше, че въпросният списък е правен по публикации в пресата. Така например срещу Васил Божков пише 650, което е точно цифрата 650 млн.долара - цифра, която се появява в полското списание "Впрост" за неговото богатство през 2004 г. Вероятно това е годината, в която е правен списъкът. В него например фигурира Дарина с между 15 и 150 млн. Това вероятно е Дарина Павлова. Обяснението за нейното присъствие, а не на съпруга й Илия Павлов, може да е, че той вече е убит и тя е наследила парите му. Шефът на "Мултигруп" бе застрелян през 2003 г. В списъка е и Емил Кюлев, който беше застрелян през 2005 г.

"Като гледах първата пресконференцията, останах с впечатлението, че не се говори нищо за отпадъци, а се показва една снимка, която е взета от моя дом. Тези имена и тези суми, съм ги взел от една книга, която се казва "Най-богатите българи". Водил съм си бележки", обяви самият Атанас Бобоков пред съда по време на гледането на мярката му за неотклонение.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

„Демократична България“

30.19%

ГЕРБ-СДС

15.09%

„Има такъв народ“

13.21%

БСП

11.32%

Не съм решил още...

9.43%

"Възраждане"

7.55%

Няма да гласувам

5.66%

„Изправи се! Мутри, вън!“

3.77%

Друга партия или коалиция

3.77%

ДПС

0.00%

ВМРО

0.00%

„Републиканци за България“

0.00%

Блогове