Прокурорите с декларация срещу "лица, овластени от българските избиратели"

Прокурорите с декларация срещу "лица, овластени от българските избиратели" - картинка 1

Изявата им е след поредица изказвания на президента Румен Радев

За пореден път на редовното си заседание в сряда Прокурорската колегия на ВСС прие декларация. След всевъзможните медийни и други врагове, които критикуваше при предишните си подобни изяви, този път тя е насочена срещу "лица, овластени от българските избиратели и призвани да пазят националното и държавното единство на България".

Тези лица обаче:

"... отправят от позицията на своя пост внушения и обвинения към Прокуратурата на Република България, като я обвързват със зависимости, обслужващи нелегитимни интереси и лица, срещу които е призвана да работи."

 

Очевидна този път декларацията е насочена срещу президента Румен Радев.

Той правел твърденията си "в противовес на добрия тон" и "без факти и доказателства", смятат обвинителите, като не пропускат да напомнят, че са "избрани пряко от българските прокурори и следователи, и от 44-то Народно събрание".

Всъщност изказванията на държавния глава напоследък са доста, но днес стана ясно, че се визира 3 юли, когато Радев обяви от Велико Търново:

"Упоритият отказ да се разследват фрапантните скандали, които вече оттекват и в чужди медии, и в чужди служби, показва, че държавното обвинение е подменило конституционната си мисия с тази да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта"... и още:

"На ход е прокуратурата. Аз не виждам какво ги смущава там, след като погазиха и Конституцията, и законите, и презумпцията за невинност, и личната кореспонденция, и следствената тайна. Не виждам какво ги притеснява да публикуват целия чат."

 

В резултат членовете на колегията - както и при предни подобни случаи - заплашват, че декларацията им "ще бъде изпратена на Европейската комисия, на представителството на Европейската комисия в България, на посолствата на всички държави–членки на Европейския съюз в България, на посолството на САЩ в България и посолството на Обединено кралство Великобритания в България."  

Ето и пълния текст на документа:

Декларация

на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по повод твърдения за нарушаване на Конституцията на Република България, за отказ на Прокуратурата на Република България да изпълнява законово установените ѝ правомощия и обслужване на политически интереси 

Ние, членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет – избрани пряко от българските прокурори и следователи, и от 44-то Народно събрание на Република България, заявяваме пред българското общество, че няма да допуснем Прокуратурата на Република България, да бъде въвлечена в институционални скандали, политически противопоставяния и сблъсъци между представители на държавната власт, парламентарно и непарламентарно представени политически партии, формации и други субекти.

Независимостта на съдебната власт е установена с Конституцията на Република България. Развитието на нейните принципи в устройствения закон на съдебната власт са най-висша гаранция, че държавната власт произтича от народа и се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в основния закон.

За пореден път сме свидетели как лица, овластени от българските избиратели и призвани да пазят националното и държавното единство на България, отправят от позицията на своя пост, внушения и обвинения към Прокуратурата на Република България, като я обвързват със зависимости, обслужващи нелегитимни интереси и лица, срещу които е призвана да работи.

В противовес на добрия тон и дължимото етично поведение към българските магистрати и в нарушение на основните демократични принципи и ценности, споделяни и от европейските партньори, без факти и доказателства, в публичното пространство продължават да се отправят твърдения и квалификации, свързани с дейността на Прокуратурата, и произтичащи от взаимоотношенията между представители на държавната власт.

Припомняме, че при наличие на факти и доказателства, че определени прокурори нарушават конституционно установените си правомощия, следва да бъде сезиран съответния компетентен орган – Инспекторатът към Висшия съдебен съвет.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изразява категоричната си подкрепа към Прокуратурата на Република България и за пореден път отправя апел съдебната власт да не бъде превръщана в залог на политически амбиции и междуличностни отношения. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове